vrijdag 15 oktober 2004

Week van de geschiedenis

Nederlanders vinden de moord op Pim Fortuyn (6 mei 2002) de belangrijkste gebeurtenis in Nederland van na de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Historisch Nieuwsblad heeft laten uitvoeren. Een speciale editie van het Historische Nieuwsblad is gratis bij de Volkskrant van vrijdag 15 oktober gevoegd. Historisch Nieuwsblad is een maandelijks publieksblad over geschiedenis. De speciale uitgave is gemaakt ter gelegenheid van de Week van de Geschiedenis van 30 oktober tot 7 november. 

Bron: Volkskrant, 15.10.04.

2 opmerkingen:

  1. Bas 26-10-2004:

    Als je die moord het belangrijkste vindt, dan is er toch niet echt sprake van een brede blik de geschiedenis in. Wat te denken van de val van de muur?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ytzen 26-10-2004:

    En wat te denken van de bouw van de muur. Maar de muur stond niet in Nederland. Ik zou trouwens nog niet weten wat ik als belangrijkste gebeurtenis in Nederland na 1945 zou invullen. De belangrijkste veranderingen zijn culturele veranderingen (ontzuiling bijv.) en wettelijke veranderingen (bijv. op gebied van huwelijk, gelijke behandeling en euthanasie, liberalisering, verzelfstandiging van overheidsbedrijven etc. ), maar dat zijn geen concreet aan te wijzen gebeurtenissen. Je komt dan op symbool-gebeurtenissen terecht, bijvoorbeeld de bezetting van het Maagdenhuis, terwijl dat op zichzelf maar een incident was. De treinkapingen in 1975 en 1977 vond ik hele belangrijke gebeurtenissen, maar die hebben wel indruk gemaakt maar weinig invloed gehad op de maatschappij. Kortom, ik weet het nog niet. Ik denk dat ik de belangrijkste gebeurtenis vind de atoomoorlog en de Derde Wereldoorlog die niet hebben plaatsgevonden. Ik zou daarom misschien de milleniumwisseling, 'het jaar 2000' hebben ingevuld. Een symbolisch jaar waarover in de jaren '60 al voortdurend over werd gesproken, maar waarvan we maar moesten afwachten of de mensheid die mijlpaal zou halen.

    BeantwoordenVerwijderen