vrijdag 21 januari 2005

IDM’ers meeste kans op baan

De arbeidsmarkt voor afgestudeerden van de opleidingen Informatie- en Documentatiemanagement (IDM) blijkt de komende jaren zeer gunstig te zijn. De NRC van 19 januari bericht over de prognoses van het Researchinstituut voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) tot 2008. De HBO-opleiding Bibliotheek en Documentatie staat bovenaan met 6000 nieuwe banen tegenover 1600 afgestudeerden in de komende vijf jaar.



In de themakrant 'Studiekeuze' van NRC Handelsblad van 9 oktober 2004 werden 49 WO- en HBO-opleidingen gerangschikt op vooruitzichten voor een positie op de arbeidsmarkt. De Bibliotheek- en Documentatie-opleiding, nu 'IDM' genoemd, scoorde daarbij als beste. Minpunt is dat de IDM-er weinig uitwijkmogelijkheden heeft, dat wil zeggen: weinig kansen om een goede baan te vinden buiten het studiegebied.



Bron: Informatie Professional (IP), 20.01.05



In het bericht in IP staat een interessant anglicisme: 'baanopening'. Het is voor het eerst dat ik het woord 'job opening' op die manier vertaald zie. Een kort maar krachtig woord, waar wij eerder zouden zoeken naar omschrijvingen als 'arbeidskansen', 'kans op een baan', 'baanaanbod' of 'nieuwe banen'. De juiste vertaling is denk ik 'vacatures'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten