maandag 23 mei 2005

Langzaam vooruit

Het Zwitserse dagblad Neue Zürcher Zeitung geeft in een groot openingsartikel op de voorpagina commentaar op de grondwetsdiscussie in de Europese Unie. “Nu hebben eerst de Fransen het woord en Europa wacht”, schrijft de krant. Er wordt rekening gehouden met een Frans ‘nee’ en zo ook een paar dagen later in het anders zo Europavriendelijke Nederland.

Het Europese grondwetsverdrag is beter dan zijn reputatie, vindt de krant, en zeker beter dan het bestaande. Toch kan men zich ook een strak en kort geformuleerde Europese grondwet voorstellen, die alleen het meest wezenlijke vastlegt. Dit zou het grote voordeel hebben dat de grondwet door de burgers van de Unie begrepen wordt. Zo’n elegante grondwet – in plaats van het nu voorliggende bureaucratische boekwerk – heeft de EU eigenlijk wel verdiend.

De Europese Unie is een log maaksel, dat maar langzaam vooruit komt. Maar uiteindelijk komt het meestal wel vooruit. De krant wijst fijntjes op een amendement van de Amerikaanse grondwet dat in september 1789 werd voorgesteld en uiteindelijk in 1992 werd geratificeerd.

Bron: Europa wartet auf Frankreich, in: Neue Zürcher Zeitung (internationale Ausgabe), 21.05.2005, pag. 1.

Commentaar in forum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.