zondag 29 mei 2005

Tram rijdt... niet


Eerste rit IJburg-tram

Zaterdag werd de nieuwe tramlijn 26 van centraal station Amsterdam naar IJburg feestelijk geopend. Goede vrienden van mij wonen vlakbij het eindpunt. Of ijntpunt, want in het IJburgs wordt alles met het IJ geschreven. Langs de tramlijn waren allerlei activiteiten met muziek, film en gratis gebak. We hadden al lang van tevoren afgesproken dat ik naar IJburg zou komen om deze nieuwe verbinding met mijn vrienden te vieren. Vanaf hun balkon konden we het feestpodium en de keerlus van de tram in de gaten houden.
Om half twaalf werd de tramlijn officieel geopend door verkeersminister Peijs. Na een toespraakje drukte ze op een knop en klonk door de luidsprekers het bekende geluid van een trambel en kwam de tram de keerlus opgereden. Ik stapte meteen in, maar werd er na een paar minuten weer uitgestuurd: de eerste rit was alleen voor genodigden. Maar goed: ik was in de tram geweest, een historisch moment. De tram zelf was even later ook al weer historisch: het publiek mocht de hele middag gratis met de tram... maar die reed niet. Vanwege een veiligheidsprobleem in de Piet Heintunnel (bij een noodstop zou het publiek via de autobaan geëvacueerd moeten worden) mocht de tram niet rijden. Overal hingen affiches "Maandag 30 mei rijdt de tram ècht". Met dien verstande dat de trams in Amsterdam maandagmorgen staken. Ik voelde me helemaal thuis, in Houten, waar de tram altijd rijdt behalve bij warm weer, koud weer, nat weer en droog weer.

Desalsniettemin hadden we een heerlijke dag met prachtig weer. Onder andere het Muziekgebouw aan het IJ bekeken met daarin ook het BIM-huis (jazzzaal) en het grand café Star Ferry, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het IJ en de IJ-zijde van het centraal station. Een aanrader is ook het informatiecentrum aan het Stationsplein 7 in de oostelijke vleugel van het centraal station over de bouw van de Noord-Zuid-metrolijn en de vernieuwing van het centraal station.


Minister Peijs opent IJburg-tramlijn

(c) Foto's: Marjan Buijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.