zondag 12 juni 2005

Wakker blijven

Sabbatsheiliging is niet eenvoudig.

Vanmiddag kreeg ik een reclamemailtje van het bedrijf Torah Educational Software TES met als titel "12 Reasons To Stay Awake All Night!": twaalf redenen om de hele nacht wakker te blijven. Het is een joodse gewoonte om aan het begin van het Wekenfeest de hele nacht op te blijven om de Tora (Wet, Bijbel) te bestuderen. TES doet daarom twaalf CD-Roms in de aanbieding met teksten en hulpmiddelen voor de studie van Tora en Talmoed.

Een uurtje later komt er een tweede mailtje van TES naar aanleiding van klachten van klanten. Het was natuurlijk niet de bedoeling om de aangeboden software tijdens de nachtelijke bijbelstudie op het Wekenfeest te gebruiken. Het Wekenfeest is een heilige dag, waarop het gebruik van de computer verboden is.

Ik heb nog wat achtergrondinformatie over deze joodse feestdag nageslagen. Het Wekenfeest of Sjawoe'ot (ook wel: Sjabuot, Shavuot) wordt 50 dagen na Pasen (Pesach) gevierd, dus na 7 weken van 7 dagen. Volgens de joodse kalender is dit 6-7 Siewan, dit jaar 13-14 juni. Oorspronkelijk was het een oogstfeest, beschreven in Deuteronomium 16:9-12. In de nabijbelse geschriften, zoals de Talmoed, wordt het tot een herdenking van de dag waarop Mozes de Tien Geboden op de berg Sinaï ontving. In de christelijke traditie staat het feest bekend als Pinksteren of Pentecost (= 50ste dag).

Bronnen: genoemde emails; Arthur Green, vert. Henk Huyser: "En dit zijn de woorden; De taalschat van de Joodse spiritualiteit in 149 sleutelwoorden" (Ten Have, Baarn, 2001), p178: Sjawoe'ot; zie ook http://www.nik.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.