zondag 17 juli 2005

Linkspartei

De verwachte verkiezingen hebben in Duitsland tot sterke beweging op links geleid. Kort nadat de regerende SPD zich in mei na de slecht verlopen verkiezingen in Noordrijn-Westfalen voor vervroegde verkiezingen uitsprak, trad oud-voorzitter Lafontaine met een aantal anderen uit de SPD. Hij streeft naar linkse samenwerking. In het westen doet de nieuwe linkse partij WASG het goed. WASG staat voor Wahlalternative für Arbeit und Soziale Gerechtigkeit. In het oosten staat de PDS sterk, de vroegere communisten. Ieder voor zich maakt landelijk weinig kans.

De PDS heeft zondag 17 juli de naam gewijzigd in Die Linkspartei. Hier staat nog wel de afkorting PDS achter. De verkorte naam luidt "Die Linke" (de linkse).

Die Linkspartei wordt de naam van het samenwerkingsverband waaronder de PDS en WASG, de linksen van oost en west, gezamenlijk aan de verkiezingen zullen deelnemen. De partij kan flink wat stemmen afsnoepen van de SPD en de Groenen. In de peilingen staat de Linkspartei op zo'n 11%. In Oost-Duitsland is de Linkspartei zelfs groter dan de CDU/CSU, de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen.

Bondspresident Köhler moet een dezer dagen beslissen of hij de door bondskanselier Gerhard Schröder voorgestelde nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. De verkiezingen worden op 18 september verwacht.

PDS - WASG - SPD
Tageschau peiling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.