donderdag 21 juli 2005

Verkiezingen 18 september

De vanavond om kwart over acht rechtstreeks uitgezonden toespraak van president Horst Köhler van Duitsland bracht geen verrassingen. Al in zijn eerste zin liet de president weten dat hij vandaag de vijftiende Duitse Bondsdag heeft ontbonden en dat op 18 september nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden. De Duitse regering heeft een stevige en betrouwbare meerderheid nodig om de grote problemen aan te pakken, vooral de hoge werkloosheid. De bondskanselier heeft aangegeven dat die betrouwbare (zuverlässige) meerderheid ontbreekt. De president ging uitgebreid in op de grondwettelijke aspecten van zijn besluit. Volgende week zal door bondsdaglid Schulz (Groenen) en enkele anderen een klacht worden ingediend bij het Constitutioneel Hof, dat naar verwachting begin september uitspraak zal doen.

Bondsdagvoorzitter Thierse en bondskanselier Schröder reageerden aansluitend positief. De bondsdag is ontbonden, de verkiezingsstrijd ontbrand. Volgens een vanmiddag gehouden peiling vindt 78% van de kiezers het besluit van de president "juist" en 15% "onjuist".

Volgens dezelfde peiling verwacht 74% dat Angela Merkel bondskanselier zal worden en slechts 19% tipt Schröder. Het ziet er naar uit dat de dagen van Gerhard Schröder zijn geteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.