zondag 4 september 2005

Illusies

Johann Christoph Arnold is pastor van de Bruderhof, een in Amerika gevestigde internationale beweging gewijd aan een leven van eenvoud, dienstvaardigheid en geweldloosheid. In de Bruderhof-nieuwsbrief van zondag 4 september schrijft hij:

“De laatste dagen heb ik nagedacht over Amerika’s immuniteit voor rampen op eigen grondgebied.” "We hebben een afgod gemaakt van onze onoverwinnelijkheid en onze status van economische reus en militaire supermacht. We hebben een afgod gemaakt van onze levensstandaard, onze godsdienst en onze nabijheid tot God. Tot vorige week, toen Katrina losbarstte, dachten we dat we elke crisis aankonden. Maar in vijf korte dagen zijn onze meest gekoesterde idealen blootgelegd als illusies. Voor de wanhopende en stervende mensen in New Orleans, en dus voor ons allemaal, hebben de glorieuze Amerikaanse prestaties geen betekenis.”

“De meeste andere volken hebben geleden onder oorlog, honger, ziekten en natuurrampen. Het heeft hen nederiger gemaakt en nu is het onze beurt. Dat is goed, want we zijn niet zo groot en sterk als we onszelf hebben gemaakt.” “Als we bereid zijn toe te geven dat we de hulp nodig hebben van andere volken en culturen, dan zouden we ontdekken dat alle mensen op deze aardbol één familie zijn onder God.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten