vrijdag 11 november 2005

Regeerakkoord

In Duitsland is vrijdag een regeerakkoord bereikt tussen CDU/CSU en SPD. De grote coalitie onder leiding van Angela Merkel kan nu snel aan de slag.
De belastingen gaan omhoog (o.a. de BTW en het tarief voor hoge inkomens, de zogenoemde 'Reichensteuer') en er zal zwaar worden bezuinigd.
Het is een brede coalitie van de twee grote volkspartijen, die daardoor veel kiezers links en rechts van het midden achter zich heeft. Maar de ingrijpende hervormingsvoorstellen kunnen op veel weerstand rekenen. De Duitsers zijn minder dan de Nederlanders gewend aan zulke 'verstandshuwelijken' in de politiek waarin zakelijke compromissen gesloten moeten worden. Ik ben daarom erg benieuwd hoe de Duitsers de komende jaren op deze politiek zullen reageren en of deze coalitie een versterking van uiterst links en rechts in de hand zal werken dan wel zal leiden tot politieke desinteresse. Onlangs hoorde ik op de Duitse televisie zeggen: Duitsers hebben geen afkeer van de politiek maar van de politici, "kein Politikverdrossenheit aber Politikerverdrossenheit".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten