vrijdag 27 januari 2006

Rau overleden

Johannes Rau is overleden. Van 1999 tot 2004 was hij president van Duitsland. Daarvoor was hij twintig jaar minister-president van Rijnland-Westfalen. Hij was er geliefd. Mijn vrienden in Bonn spraken van "onze Johannes". Hij stond ook wel bekend als "Broeder Johannes", omdat deze vooraanstaande sociaal-democraat zich liet inspireren door zijn christelijk geloof. Hij was al geruime tijd ziek. Johannes Rau was net 75 jaar geworden (16.01.1931-27.01.2006).

woensdag 25 januari 2006

Glad you called

"Weet je wel dat het heel erg glad is?", vraagt mijn collega. Ze is zo attent om mij te waarschuwen via de zaktelefoon. Ja, ik weet 't, zeg ik. Ik schuifel net met de fiets aan de hand terug naar huis. Even daarvoor ben ik op weg naar 't werk volkomen verrast door de gladheid flink onderuit gegaan, toen ik het fietspad wilde opdraaien. Ik kwam terecht op mijn knie en mijn fiets schoof nog een paar meter door over het spekgladde asfalt. Regen op een ijskoude ondergrond. IJzel.

zaterdag 21 januari 2006

Zwijg!

Een tijdje geleden zat ik met mijn moeder op een bankje in Gouda Fries te praten. Mijn moedertaal. Naast ons zat een jonge vent met een 'buitenlands' uiterlijk, misschien een Antilliaan. Tot onze verrassing wist hij zich heel vriendelijk in feilloos Fries in ons gesprek te mengen. Gelukkig was Rita Verdonk niet in de buurt.

Minister Rita Verdonk wil in heel Nederland een gedragscode, waarin staat dat je op straat Nederlands moet spreken. Nu heb ik geen idee wat de wettelijke waarde is van zo’n gedragscode. In mijn ogen is Rita’s gedragscode niet meer dan een extremistisch pamflet. Zij wil ons van onze vrijheid beroven. Eerst suggereerde ze dat Nederlanders met alleen lagere school (mijn moeder bijvoorbeeld) een inburgeringsexamen moeten doen. Daarna wilde ze mijn regenpak verbieden (zie weblog 10.10.05). Nu mag ik niet meer met mijn Duitse vrienden over straat lopen.

Nee, ik heb het helemaal verkeerd begrepen, hoor ik mevrouw Verdonk zeggen. De gedragscode geldt natuurlijk niet voor normale mensen. Voor wie dan? Nou, voor moslims bijvoorbeeld. Precies. Discriminatie.

zondag 15 januari 2006

Brandlucht

Maart vorig jaar hing er in Midden-Nederland in mist en smog een brandlucht, die afkomstig bleek te zijn van de paasvuren in Oost-Nederland en Duitsland. Ik noemde dit in mijn weblog van 28 maart 2005. Vandaag kwam er alsnog een reactie binnen. Jaap Telschouw schrijft: "Ik heb over de misselijk makende en astma veroorzakende rooklucht, die veel longpatiënten ziek heeft gemaakt, een brief geschreven aan een lid van het Europese Parlement, namelijk aan Max van den Berg, maar meneer verwaardigde zich niet daarop te antwoorden. Was zeker niet belangrijk genoeg."

Dat de paasvuren door lichte oostenwind en mist in heel Midden-Nederland te ruiken waren, is tamelijk uniek. Maar in Oost-Nederland hebben longpatiënten in andere jaren misschien ook wel last van de paasvuren. Bij een flinke wind en weinig bewolking zal het probleem minder groot zijn. Misschien kunnen een paar wijzen uit het Oosten hierop reageren.

woensdag 11 januari 2006

ISBN-bureau maant tot spoed

De boeksector is volgens het Bureau ISBN onvoldoende voorbereid op het nieuwe 13-cijferige ISBN (Internationaal Standaard Boek Nummer), dat op op 1 januari 2007 wereldwijd wordt ingevoerd. Dat meldt Informatie Professional. Op de website van Bureau ISBN is een checklist geplaatst waarmee bepaald kan worden wat nog gedaan moet worden.

Zie ook mijn weblog ISBN van 4.4.05 voor uitleg en links.

zondag 8 januari 2006

Morgen in Jeruzalem

In Jeruzalem wordt een oude man wakker gemaakt.
De dagenlange genadige waas wordt van hem weggenomen.
De hele wereld weet het, alleen hijzelf nog niet.

Pas als hij wakker wordt, kan hij weten wat er is en dat iedereen dat weet. Maar niemand weet hoe het met hem is, totdat hij wakker wordt.

Wat heeft hij verloren, als hij wordt gewekt?
Zijn spreken, zijn verstand, zijn leven?

Een machtig man wordt morgen machteloos wakker.
Zal hij weten wie hij is?

Ik weet het niet.

zaterdag 7 januari 2006

Trouw zeker

Dagblad Trouw heeft een nieuwe slagzin. Na zeven jaar “Misschien wel de beste krant van Nederland” is het nu “De betere krant”. Hoofdredacteur Frits van Exter zaterdag in Trouw: “Een betere wereld vraagt om een betere krant”. In een reclamecampagne wordt dit motto verbonden met helden als Martin Luther King en Bono, maar ook de leraar in de klas en de verpleger in de kliniek. De inzet voor een betere wereld vraagt om visie en moed, maar ook om mensen die daarover willen schrijven en lezen. Wie dat te soft of “boodschapperig” vindt, moet maar een andere krant nemen, vindt de hoofdredacteur, “het is nu tijd ergens voor te kiezen”.

Bron: Frits van Exter, Waarom ’de betere’ nu beter is dan ’de beste’ in: Trouw, 7.1.06.

De reclamespots en uitzendschema's zijn te volgen op de website van Trouw.

vrijdag 6 januari 2006

Belgische bevolking groeit

De bevolking van België is in 2004 met 47.000 personen toegenomen tot 10.445.852 inwoners. Dit is de grootste stijging sinds tientallen jaren.

Het grooste deel van de groei, zo’n 33.000 personen, is het gevolg van immigratie. Cijfers over nationaliteiten ontbreken nog. De groei is ook het gevolg van de uitbreiding van de Europese Unie, waardoor meer mensen naar Brussel komen.

Er waren in 2004 13.000 meer geboortes dan overlijdens. Dit is mogelijk te verklaren doordat Belgische vrouwen weer vroeger aan kinderen beginnen en dus meer kinderen kunnen krijgen.

De cijfers over 2005 zijn nog niet bekend.

Bron: De Morgen (06.01.06), Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS).

Het volgende bericht uit België sluit hier mooi op aan. Griet Maes, een schooljuf uit Wezemaal, leverde een dubbele bijdrage aan het geboortecijfer van 2005, aldus Het Nieuwsblad van 4.1.06. Ze beviel in dat jaar tweemaal van een dochter: Hannah in januari en Clara in december. Ze kunnen zich straks misschien als tweeling voordoen, zegt de moeder.

donderdag 5 januari 2006

Godsdiensten groeien

In 2005 groeide het aantal moslims in de wereld met 1,9 procent, hindoes met 1,5 procent en christenen 1,3 procent, terwijl de wereldbevolking 1,2 procent groeide.

Er zijn wereldwijd 1,31 miljard moslims, 0,87 miljard hindoes en 2,14 miljard christenen. Europa is het enige continent waar het aantal christenen afneemt. Dit meldt het Nederlands Dagblad op basis van cijfers van het Engelse onderzoeksinstituut Christian Research.

dinsdag 3 januari 2006

Onrust over Afghanistan

De uitzending van Australische militairen naar Afghanistan is uitgesteld vanwege de Nederlandse besluiteloosheid om troepen te sturen. Een nieuw rapport van de Britse geheime dienst leidt tot nog meer twijfel. Dit meldt The Australian vandaag. Het Australische reconstructieteam van 200 militairen is afhankelijk van Nederlandse troepen voor bescherming en logistieke ondersteuning. Het Britse rapport meldt dat Al Quaida en Taliban plannen hebben voor een krachtige tegenaanval in het zuiden van Afghanistan. De opstandelingen zouden door Iran gesteund worden met moderne wapens en training. Ook zouden ze het Iraakse voorbeeld volgen van zelfmoordaanslagen en bommen langs de weg. Het rapport waarschuwt voor meer doden dan in de Falklandoorlog als Britse militairen naar Zuid-Afghanistan worden gestuurd.

Bron: John Kerin, Michael Smith: Afghanistan deployment in doubt, in: The Australian, via www.news.com.au, 3.1.06.

Dictator van het Jaar

Het Amerikaanse opinieblad The New Republic heeft de Dictator van het Jaar bekend gemaakt. Deze prijs is een ondersteuning voor “outstanding despotic achievements”, uitstekende dictatoriale prestaties.

Eervolle vermeldingen gaan onder meer naar Robert Mugabe van Zimbabwe voor het orkestreren van zijn eigen herverkiezing, Fidel Castro voor bijna 50 jaar trouwe dienst en Mahmoud Ahmadinejad van Iran door er na zijn onverwachtse verkiezing meteen flink tegen aan te gaan: weg met westerse muziek, welkom atoombom en ‘hoezo holocaust?’

In de finale betraden drie kandidaten de arena: Alexander Lukashenko van Witrusland, een grote kanshebber voor volgend jaar, Muammar Kaddafi van Libië, een echte stayer die nog vele kansen kan krijgen (“Verkiezingen? Waarvoor? Wij zijn die fase al lang gepasseerd, want het volk heeft bij ons al de macht”) en Kim Jong Il van Noord-Korea.

En de winnaar is… Kim Jong Il van Noord-Korea. Kim is alle anderen de baas: van kernwapens tot hongersnood, de anderen kunnen alleen maar jaloers op hem zijn.

Kim Jong Il wint een gratis abonnement op The New Republic, waarvoor hij zich kan aanmelden bij online@tnr.com.

Bron: T.A. Frank, TNR Online’s Despot of the Year Award, in: The New Republic online, 31.12.2005.