vrijdag 24 augustus 2007

Brand in crematorium

Het enige crematorium in Israel is in brand gestoken nadat een ultra-orthodoxe krant de geheime locatie had bekend gemaakt. De Joodse wet verbiedt lijkverbranding.

Over het verbranden van crematoria zegt de Joodse wet niets.

Bron: Jerusalem Online Channel 2 TV News

woensdag 22 augustus 2007

Sierra Leone naar tweede ronde

In Sierra Leone zijn nu bijna alle stemmen geteld (97%). Er is een tweede ronde nodig tussen vice-president Berewa (38%) en oppositiekandidaat Koroma (44%). De eindronde van de presidentsverkiezingen vindt begin september plaats.

Bron: Nationale Kiescommissie, Volkskrant

maandag 20 augustus 2007

Taylor-proces geschorst

Het proces tegen de Liberiaanse ex-president Charles Taylor in Den Haag is geschorst tot 7 januari 2008. Zijn nieuwe advocaten hadden om meer voorbereidingstijd gevraagd. Het dossier telt 40.000 pagina's en daarnaast heeft de verdediging Taylors persoonlijk archief van 50.000 ontvangen. De advocaten hopen daarin ontlastend materiaal te vinden. Om een eerlijk proces te waarborgen hebben de aanklagers geen bezwaar gemaakt tegen het uitstel.

Bron: ANP, Volkskrant.

zondag 19 augustus 2007

Eerlijke verkiezingen

Een 28-jarige student Informatiesystemen uit Freetown, Sierra Leone, schrijft me: "Ik geloof dat deze verkiezingen de beste zijn die ons land ooit heeft gehad. Ik ben erg blij met de manier waarop ze zijn verlopen, eerlijk en in grote mate transparant. De mensen van dit land hebben de politici laten zien dat ze geen dwazen zijn die gebruikt kunnen worden om hen aan de macht te helpen. Ze laten zien dat ze van de politici verwachten dat ze het werk doen dat ze verondersteld worden te doen en dat is in de eerste plaats wegen te vinden ons uit de armoede te halen. De armoede is een ziekte in dit land. Ondanks alle natuurlijke bronnen die dit land heeft, zijn we nog steeds één van de armste landen van de wereld. De politici waren gewend de jongeren tijdens verkiezingscampagnes geld en alcohol te geven om ze op hen te laten stemmen. De regerende partij gaf veel geld uit tijdens de campagne, maar toch stemden de mensen niet op hen. Ik ben erg blij met deze ontwikkeling, omdat het laat zien dat de politici de mensen niet langer voor de gek kunnen houden. Ik geloof dat wie dan ook de verkiezingen wint, zal werken aan de vooruitgang van het land, omdat ze weten dat ze anders niet herkozen zullen worden na hun termijn van vijf jaar."

Uitslag laat op zich wachten
De uitslag van de verkiezingen in Sierra Leone op 11 augustus is nog niet bekend. De voorlopige uitslagen zijn te volgen op de website van de nationale kiescommissie National Electoral Commission (nationale kiescommissie).
Met ruim 80% van de stemmen geteld (zaterdag 18 augustus) leidt oppositieleider Koroma (APC) met 100.000 stemmen meer dan Berewa van de regeringspartij SLPP.

zaterdag 18 augustus 2007

Vuile flessen niet opgehaald

Houten, waar ik woon, is één van de gemeenten die deelnemen aan het experiment om plastic flessen van het andere afval te scheiden. In verschillende gemeenten worden verschillende manieren van inzamelen getest. Wij in Houten moeten de plastic flessen zonder schoon te maken verzamelen in een grote open plastic zak en tegelijk met de blauwe oudpapiercontainer aan de straat zetten. Dat is één keer in de maand op een zaterdag. Behalve in de zomer, dan wordt er niet opgehaald.

Ik ben erg voor het gescheiden inzamelen van afval. Maar hoe kan je dit nou testen in een periode dat er niet wordt opgehaald en veel mensen op vakantie zijn? De open plastic zak vol ongewassen melkflessen begint te stinken in m'n huiskamer/keuken en heb ik daarom nu maar in de zwarte kliko bij het restafval gedaan. Einde test.

vrijdag 17 augustus 2007

Jos Brink overleden

Jos Brink (65) is overleden. Dit meldt het ANP. Hij leed reeds enige tijd aan darmkanker.

woensdag 15 augustus 2007

Oppositie aan kop

Oppositiekandidaat Koroma gaat na het tellen van eenvijfde van de stemmen aan kop bij de presidentsverkiezingen in Sierra Leone. Hij heeft tot nu toe bijna twee keer zoveel stemmen als vice-president Berewa. De opkomst was 75%.

Bron: AP, Novum, De Pers, Trouw.

dinsdag 14 augustus 2007

Breezers wegbelast

Bacardi stopt met de verkoop van breezers in Duitsland. Op limonade-achtige drankjes met alcohol wordt in Duitsland sinds 2004 extra belasting geheven om het alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. De verkoop van breezers is sindsdien gekelderd.

Bron: DPA, ANP, Volkskrant 15.08.07

Verrassend rustig

Manu, een jonge vrouw uit Freetown stuurt me vandaag dit kattebelletje. "Beste Ytzen, op de verkiezingsdag ging ik de stad uit om te werken en dezelfde dag kwam ik terug om te stemmen. Ik was in Mabuveh, ongeveer acht mijl van Freetown, en mijn waarneming is dat tot aan Freetown alles vreedzaam was. Het rustige verloop van de verkiezingen kwam als een verrassing, omdat er vooraf zoveel angst geuit was. Wie de winnaar is, komt zeker als een verrassing. Ik kwam vandaag opnieuw terug in Freetown en ga dan weer de provincie in. Ik stuur je even dit briefje en spreek je later wel weer."

De uitslag van de verkiezingen is nog niet bekend.

zondag 12 augustus 2007

Too close to call

Vannacht na de verkiezingsavond (het is er twee uur vroeger) nog even gebeld met één van mijn contacten in Sierra Leone. Ze was van plan geweest naar Gambia te vluchten, maar zat nu in alle rust thuis naar de voorspellingen op de radio te luisteren. De uitslag laat nog wel enkele dagen op zich wachten.

Een ander schreef mij vandaag: "We hebben gisteren gestemd en de verkiezingen verliepen vreedzaam zonder problemen. Ik ben er trots op een Sierra Leoneaan te zijn. Het politiek bewustzijn is hoog. De uitslagen liggen te dicht bij elkaar om al een winnaar te voorspellen. Ik geef je een update zodra de uitslagen binnen zijn."

zaterdag 11 augustus 2007

Rustig in Sierra Leone

Vandaag, 11 augustus, zijn de parlements- en presidentsverkiezingen in Sierra Leone. Er heerst een nerveuze sfeer, maar tot nu toe is het rustig gebleven in het land. Mensen die ik gesproken heb, hadden grote hoeveelheden voedsel ingeslagen, maar van een uittocht is geen sprake. Een jonge vrouw die voor de verkiezingen met haar moeder naar Gambia wilde vluchten, heeft de situatie dag voor dag aangekeken en is uiteindelijk gebleven. Ze heeft in de oorlog zoals velen haar huis voor haar ogen zien verbranden en wil zoiets nooit meer meemaken. Dit zijn de eerste verkiezingen zonder buitenlandse troepen in het land en de bevolking moet nog aan zelfvertrouwen winnen. Er waren felle televisiedebatten en grote demonstraties, maar geweld is uitgebleven.

Ongeoorloofde druk

Het partijbestuur van de SP heeft Düzgün Yildirim een ultimatum gesteld voor het opgeven van zijn zetel in de Eerste Kamer. In een brief aan Yildirim dreigt partijsecretaris Hans van Heijningen met een royement als de senator niet voor 24 augustus afstand doet van zijn zetel. Dit meldt de Volkskrant vandaag.

Yildirim is door voorkeursstemmen gekozen en dat was tegen de afspraak die de partij had gemaakt met de statenleden die de Eerste Kamer kiezen. De partij mag gefrustreerd zijn over geschonden afspraken en royeren wie ze wil, maar daarmee geen druk uitoefenen op een gekozen kamerlid zijn zetel op te geven. De SP weigert de vastgestelde verkiezingsuitslag te accepteren en oefent druk uit om een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger uit het parlement te verwijderen. Dit is een ernstige zaak en gaat verder dan het partijbelang. In het belang van de democratie moet het kamerlid niet aan deze druk toegeven.

"SP stelt senator Yildirim ultimatum", Volkskrant, 11.08.07