woensdag 26 augustus 2015

Facebook

Facebook is definitief mijn geest binnen gedrongen: "We laten je weten wanneer je herinneringen hebt waarop je terug kunt kijken".

zondag 23 augustus 2015

Ronde archief

De ingrijpendste verandering van Windows 10 is nog wel dat het ronde archief vierkant is geworden.

(Voor wie het niet direct ziet: zie de prullenbak rechtsonderaan op het bureaublad van mijn computer)
Facebook: ytzen.lont

Mother & Child

Cheryl & Sakeri (* 17-08-2013)

Great picture. I called the mother last week in Freetown to congratulate her with the second birthday of her son, and suddenly found myself talking to the two year old boy himself, and he was telling me about his birthday. Wonderful moment. - Ytzen

vrijdag 21 augustus 2015

Nergens te vinden

Gisteravond heb ik het hele huis afgezocht naar m'n leesbrilletje. Ik heb een hele voorraad van die goedkope brilletjes, dus het is geen ramp als ik er één kwijtraak, maar ik kon het niet uitstaan dat de bril spoorloos verdwenen was. Op een gegeven moment ben ik echt heel systematisch - plek voor plek eliminerend - gaan zoeken. De bank, het bureau, het aanrecht, de WC, de badkamer, de slaapkamer, op de TV, in de kast. Op m'n voorhoofd. Nergens te vinden. In gedachten de hele dag doorgelopen: wanneer had ik 'm nog? In de trein, bij het boodschappen doen, bij het lezen van m'n mail.

Nergens te vinden.

Vanavond pak ik voor het eten m'n schort. Direct voel ik dat m'n bril daar in zit. Ja, hier heb ik niet gezocht.

Nu komt het. Al een jaar of wat heb ik mij aangewend om bij het eten een schort om te doen. M'n leesbrilletje verhuist dan steevast van m'n borstzakje naar de schortzak. Elke avond. En elke avond als ik het schort wegleg, ontdek ik - meestal net op tijd - dat m'n bril er nog in zit. En dan verhuist ie alsnog terug naar m'n borstzakje. Ik heb gisteren echt overal gezocht. Behalve daar waar m'n bril elke avond te vinden is.

O ja, nog gefeliciteerd met je zestigste verjaardag, Ytzen

Facebook: ytzen.lont * geboren 19-08-1955 in Harlingen (Harns)

maandag 10 augustus 2015

Excuusopa

De 12-jarige Islica appt mij vanuit Freetown:

Joke of the day.

Grandpa said to grandson: "See, your teacher is coming. Go and hide because you've missed school for two days."

Grandson replied: "I took an excuse that you're dead, so you go and hide!!!"

zaterdag 8 augustus 2015

Ingeburgerd en opgesplitst

Zo, klaar om te vertrekken voor de jaarlijkse Sierra Leone Summer Outing. Via Zwolle en Lelystad (logisch toch) naar Eindhoven. De jaarlijkse picnic (of mag ik dat niet meer zeggen?) van de Sierra Leoonse gemeenschap in Nederland en omstreken is elk jaar in Eersel, maar nu is er gelijktijdig ook een outing in Eindhoven. Deze immigrantengemeenschap heeft zich eindelijk volledig aangepast aan de Nederlandse calvinistische cultuur, na een conflict organiseert gewoon elk groep zijn eigen feestje. Wel precies gelijktijdig natuurlijk. De bedoeling van zo'n bijeenkomst is elkaar te ontmoeten; het wordt dit jaar wel lastig om te weten waar je je vrienden en bekenden kunt treffen, in Eindhoven of in Eersel. Dus waarschijnlijk gaan we naar beide. Append en bellend: waar ben jij nu? Goed, we gaan wel zien en ik heb er echt zin in. 

Nog even over het woord picnic. Ik las laatst dat je het woord picnic of picknick niet meer zou mogen gebruiken (ook niet als je een online supermarkt start) omdat het 'pick a nigger' zou betekenen en gebruikt werd bij gezellige lynchpartijen in het zuiden van de Verenigde Staten. Etymologisch is dit onzin (het Franse woord pique nique bestond al voordat de rassenhaat in de VS losbarstte). In hetzelfde artikel las ik dat je in plaats van picnic beter kunt spreken van 'outing'. Maar ook daar werden bezwaren tegen geuit, omdat dit 'uit de kast komen' betekent. Ik wilde hier nog een commentaar over schrijven, maar ik moet nu écht weg: via Zwolle en Lelystad naar Eindhoven. Of Eersel. Of beide.


PS. 
De dag werd een grote teleurstelling. Toch naar de traditionele outing in Eersel gegaan. De vrienden die ik daar hoopte te ontmoeten bleven weg, waren onvindbaar of zaten inderdaad op de andere outing (zoals ik bij ontdekte op weg naar huis). Niemand gesproken. Een uurtje heerlijk rustig gezwommen in het recreatiemeer. Dat wel. Zet duizend Afrikanen op een strand en niemand zet een voet in het water.