zaterdag 10 oktober 2020

Tien tien

Op 10-10-1995, vandaag 25 jaar geleden, werden de tiencijferige telefoonnummers ingevoerd. Veel netnummer-gebieden werden samengevoegd. Tot die tijd hadden kleinere plaatsen meestal vijfcijferige netnummers. Zo heeft Houten, waar ik nu woon, het netnummer van Utrecht gekregen, dus 030. Daarvoor was het 03403, nadat het eerder ook al verschillende keren veranderd was (*). De lengte van het abonneenummer hing af van het aantal aansluitingen in een plaats. Als het aantal aansluitingen sterk groeide, kon het gebeuren dat iedereen een nieuw telefoonnummer kreeg, doordat er een cijfer voor gezet werd.

In 1995 vond er dus een grote omnummering plaats, van zowel netnummers als abonneenummers. Alle telefoonnummers in Nederland werden even lang, namelijk tien cijfers. Al vond de verandering technisch gezien ongemerkt achter de schermen en niet op één dag plaats, officieel traden de nieuwe telefoonnummers in één keer op één dag in werking. Er ging een maandenlange publiekscampagne aan vooraf, bedrijven moesten nieuw briefpapier laten maken, iedereen kon 'verhuisberichten' versturen met het nieuwe nummer en ook waren er omnummertabellen beschikbaar, zodat je uit het oude nummer het nieuwe nummer kon herleiden.

De slagzin van de publiekscampagne was "Wie tot tien kan bellen, kan de hele wereld bellen" en bewust werd gekozen voor de tiende van de tiende om het tiencijferige nummer van start te laten gaan.


Op de foto:
Het bord van het bouwbedrijf van mijn vader in de jaren '60, dat nu bij mij in de woonkamer hangt. Het eerste telefoonnummer is ons eigen nummer in Barneveld, het tweede nummer is het nummer van een bedrijfspartner in Voorthuizen. Na verloop van tijd groeide Voorthuizen (onder andere doordat mijn vader er veel huizen bouwde, haha) en werd abonneenummer 692 uitgebreid door er een 1 voor te plaatsen. Op dit bord is dat er indertijd met de hand bij geschreven.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten