maandag 25 januari 2021

Odijk-West

Vanavond heb ik, met zo'n 155 anderen, een webinar van de gemeente Bunnik gevolgd over de plannen voor Odijk-West, een nieuw te bouwen woonwijk ten westen van de provinciale weg bij Odijk, 'ergens' tussen de hoogspanningskabels in het noorden en het in aanbouw zijnde woonwijkje 't Burgje in het zuiden. De locatie staat nog niet precies vast, de wijk kan wat naar het noorden of zuiden schuiven en zich wat verder westwaarts uitstrekken of meer langgerekt langs de (huidige, misschien te verplaatsen) provinciale weg. 

Odijk-West
De cirkel en pijlen geven de globale locatie van Odijk-West aan

Schaalsprong
Het gaat om zo'n 300 sociale huurwoningen, 300 koopwoningen in het goedkope segment en de rest vrije sector. Hoewel 1000 woningen geen grootschalige stadsuitbreiding is en de wijk een 'dorps' karakter moet krijgen, is de voorgenomen groei van het dorp Odijk van zo'n 2500 woningen naar 3500 woningen een flinke schaalsprong. Voor de dagelijkse boodschappen zijn de nieuwe bewoners aangewezen op het huidige winkelcentrum aan de Meent, er komen geen eigen winkels of kantoren in de wijk.

Landschap
De plannen zijn nog in een vroeg stadium en moeten nog concreet worden ingevuld. Als alles meezit, kan in 2023 gestart worden met de bouw van de eerste woningen en is de wijk rond 2030 klaar. Voor de woningbouw moeten weilanden en boomgaarden wijken, maar het is wel de bedoeling om elementen uit het landschap in het ontwerp van de wijk te verwerken, bijvoorbeeld waterlopen, bestaande beplanting langs kavels en het Raaphofse bosje. Het gebied grenst aan de loop van de limes, de grens van het Romeinse rijk, en is rijk aan archeologische bodemschatten. Na bodemonderzoek zullen de vondsten en structuren meest onder de grond bewaard blijven als archeologisch bodemarchief, maar waar mogelijk boven de grond worden gevisualiseerd en benut in het onwerp. 

Kersenweide
De gemeente heeft een oproep gedaan onder de bevolking om een naam te bedenken voor de nieuwe wijk, waarop zo'n dertig inzendingen binnenkwamen. Uit een top 3 van Kersenweide, Vlowijk en Raaphof gaven de meeste deelnemers van de webinar en ook de projectleider de voorkeur aan de naam Kersenweide, gevolgd door Raaphof [correctie: Raaphoven]. Zelf twijfelde ik tussen Vlowijk en Raaphoven. Ik vind dat je een wijk geen 'weide' moet noemen, al is de verwijzing naar de vele kersenboomgaarden in deze omgeving geen gek idee. Ik zou liever kiezen voor lokale namen in het landschap. Raaphof is de naam van een nabijgelegen bossage en boerderij, algemeen bekend van discotheek Brothers, en Vlowijk verwijst naar de Vlowijker Wetering die langs de wijk loopt en - denk ik - misschien ook wel de natuurlijk grens ervan en ongetwijfeld een herkenbare waterloop in of langs de wijk zal worden. Bij het nu in aanbouw zijnde wijkje 't Burgje, waar de nieuwe wijk waarschijnlijk op aan zal sluiten, kruist het Raaphofsepad de Vlowijkse Wetering. En wat is er op tegen om een wijk een '-wijk' te noemen? Maar goed, misschien wordt Vlowijk ook wel verkeerd begrepen, als een wijk die last heeft van vlooien, net zoals ik de nieuwe straatnaam Nierdolk (eufemisme voor een klotendolk, zoek maar op) in 't Burgje een vreselijke naam vind. Je zult maar alle dagen zo'n dodelijk wapen als adres op je post aantreffen. De naam van de nieuwe wijk Odijk-West moet overigens nog wel definitief worden vastgesteld. 

Kleinerivierengebied
Naar aanleiding van de naam Vlowijk nog dit post scriptum. Toevallig had ik net vorige week tijdens een middagwandeling nog eens goed gekeken naar de waterlopen rond Houten: de Rietsloot (waarover ik regelmatig de gemeentegrens passeer als ik naar Odijk fiets en die verbonden is met de vlakbij mijn huis gelegen recreatieplassen Rietplas en Oosterlaakplas) is tussen Houten en Bunnik/Odijk verbonden met de Rijsbrugse Wetering, de Vlowijker Wetering, de Ka-sloot (ooit de grens tussen Houten, Odijk en Werkhoven), de Krommesloot en de Oosterlaak, die richting 't Goy gaat en dan via de Caspergauwse Wetering uitmondt in de Kromme Rijn bij Cothen. Ik vind het boeiend hoe al die weteringen als levend water met elkaar verbonden zijn. De Houtense en Bunnikse burgers zullen deze grensrivieren nog hard nodig hebben om zich te verdedigen tegen hun steeds verder oprukkende buren. Tijdens mijn zonnige middagwandeling nam ik mij voor om te gelegenertijd eens een blog of serie te schrijven over dit 'kleinerivierengebied' in de Krommerijnstreek. De naamgeving van Odijk-West gaf mij vanavond daartoe nog weer eens een extra prikkel. 

Meer informatie: https://www.bunnik.nl/odijkwest

1 opmerking:

  1. Wat leuk dat je deze blog schrijft over het webinar. Er staat heel veel informatie op www.bunnik.nl/odijkwest. Overigens is de voorgestelde naam geen Raaphof, maar Raaphoven, naar het Raaphofse bosje. We hopen dat je een volgende keer weer meedoet!

    BeantwoordenVerwijderen