woensdag 6 oktober 2021

Kinderraad geïnstalleerd

Dinsdag 5 oktober werd de nieuwe Kinderraad van Houten geïnstalleerd, voorafgaand aan de grotenmensenraad. Kinderburgemeester Laura was samen met de burgemeester voorzitter van deze vergadering. De kinderen konden vragen stellen aan de leden van de gemeenteraad en omgekeerd. 

Wie zit er het langst? 
De Kinderraad bestaat uit kinderen van 11 en 12 jaar (groep 8). De jonge leden vroegen welke partijen er in de raad zitten, wie de meerderheid heeft, hoe de werkwijze is en welke onderwerpen er besproken worden. Elke partij stelde zich voor. Eén van de kinderen vroeg wie het langste in de raad zit. Twee raadsleden staken hun hand op: Hanny van Doorn (ITH) en Eef Stiekema (VVD). Beiden zitten al drie periodes van vier jaar in de raad, maar Eef Stiekema zei dat hij er het langste zat, omdat hij twaalf jaar geleden net een paar minuten eerder zijn handtekening zette. Daarom mag hij voorzitter zijn als de burgemeester even weg moet. 

Hoe krijgt je plan een kans? 
Eén van de kinderen vroeg wat je moet doen als je bijvoorbeeld een hoger hek wilt om het voetbalveld in de buurt, zodat de bal niet telkens de straat op schiet, of hoe dat gaat met grote bouwplannen. De burgemeester legde uit dat je een plan kunt maken en daarmee naar de gemeente stappen. Een ambtenaar bespreekt het dan met de wethouder die er over gaat. Als het een groot plan is, moet de wethouder het eerst voorleggen aan de gemeenteraad, die bepaalt wát wáár mag komen. 

Wat doen de burgemeester en de wethouders? 
Een ander vroeg wat de taak van de burgemeester en wethouders is. De burgemeester legde uit dat elke wethouder over een bepaald onderwerp gaat, bijvoorbeeld wonen, onderwijs of het geld. De burgemeester gaat over de veiligheid, dus politie, brandweer en ambulance. Als er ergens geld voor nodig is, dan vraagt hij dat aan de gemeenteraad. De burgemeester overlegt elke week met de politie. "Dus als je kattenkwaad uithaalt, dan krijg ik dat te horen en kom ik je aan je oor trekken. Nee, hoor!"

Hoe wordt je burgemeester? 
Iemand vroeg hoe je burgemeester kunt worden. Gewoon door een brief te sturen, antwoordde de burgemeester, waarin je schrijft waarom je het wilt worden en waarom je er geschikt voor bent. Als een burgemeester vertrekt, dan stelt de gemeenteraad een tekst op waarin staat wat de nieuwe burgemeester moet kunnen. Als de raad heeft besloten wie het zou moeten worden, dan gaat dat voorstel naar de minister van Binnenlandse Zaken en aan het eind zet de Koning zijn handtekening eronder. 

Niet vechten maar praten
De burgemeester zei ook nog dat het belangrijk is dat iedereen voor zijn eigen mening mag uitkomen, dus ook in de raad zijn er heel verschillende meningen. Eén van de raadsleden zei: "Het is beter om te praten dan te vechten". Daar waren de andere raadsleden het wel mee eens. 

Daarna zetten alle kinderraadsleden hun handtekening en daarmee was de nieuwe Kinderraad geïnstalleerd. 





(Ouders hebben toestemming gegeven voor het maken en publiceren van foto's)













Geen opmerkingen:

Een reactie posten