woensdag 29 mei 2024

Verkiezingen in Zuid-Afrika

Terwijl ze in de rij staat om te gaan stemmen, geeft mijn Zuid-Afrikaanse 'dochter' een beknopt overzicht van de partijen en overwegingen.

De ANC (African National Congress) is democratisch, maar vergat zijn waarden.

De EFF (Economic Freedom Fighters) geeft om Zuid-Afrika, maar is chaotisch. Ze willen een politiek van open grenzen, waar veel mensen het niet mee eens zijn.

DA (Democratic Alliance): Zuid-Afrikanen staan niet om te springen om op deze partij te stemmen, omdat deze partij geassocieerd wordt met racisme. Deze club geeft vooral om mensen en steden die overheersend blank en welvarend zijn.

Bosa (Build One South Africa) hecht grote waarde aan inclusiviteit en het hoog houden van bepaalde standaarden voor het onderwijs in Zuid-Afrika. Ze willen de werkgelegenheid in achtergestelde gemeenschappen stimuleren.

Action SA is opgericht door de vroegere burgemeester van Johannesburg. Ze richten zich op 'deracialisering' van Zuid-Afrika in de zin dat ze af willen van positieve discriminatie, Affirmative Action Programs. Deze programma's zijn er op gericht om achtergestelde groepen te stimuleren, maar hebben geen succes omdat ze focussen op ras in plaats van de vaardigheden en kwaliteiten die mensen inbrengen.

Of ze nog meer partijen had willen noemen, weet ik niet, want inmiddels is ze aan de beurt om te stemmen en daarna nam ze een taxi naar huis. De volgende informatie ontleen ik onder meer aan de website van de kiesraad.

Het Zuid-Afrikaanse parlement telt 400 zetels, waarvan de helft wordt gevuld door landeljke kandidaten (National Compensatory) en de helft door negen regionale lijsten: Eastern Cape, Free State (Vrijstaat), Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo, Mumalanga, North West, Northern Cape, Western Cape. Landelijk doen 52 partijen mee. 

Sinds 1994 heeft de ANC de absolute meerderheid, maar naar verwachting zal de partij de meerderheid nu voor het eerst sinds dertig jaar verliezen en op zoek moeten naar een of meer coalitiepartners.

-----

Geen opmerkingen:

Een reactie posten