donderdag 25 september 2008

Maak ons land

Tijdens de manifestatie ‘Maak ons land’ is het Nederlands Architectuurinstituut een ‘werkplaats voor de ruimtelijke inrichting’. Van november tot april wordt elke maand een thema zoals mobiliteit, wonen, werken, vrije tijd, groen en water centraal gesteld. Het NAi nodigt iedereen uit om met behulp van spel, lezingen, workshops en discussies zijn mening te geven over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Zes maanden lang worden deze ideeën over de ruimtelijke inrichting verwerkt in een tentoonstelling en een theaterstuk. Aan het eind maakt het NAi de balans op en maakt het zich hard voor het helpen realiseren van de meest innovatieve ideeën.

NAi Rotterdam
12 oktober 2008 - 03 mei 2009

www.nai.nl/maakonsland

11111

Héél even heb ik vreugde beleefd aan spam. Mijn spambox verwijdert spam automatisch na 30 dagen en ik ben maar opgehouden er nog naar te kijken, tenzij ik een mailtje mis. De teller van de spambox schommelt meestal tussen de 10.000 en de 12.000 mails. Dat is de oogst van één maand dus. Zojuist, heel even, stond de teller op "Spam (11111)". Vijf eentjes op een rij. Als liefhebber van mooie getallen (en er zijn veel mooie getallen) heb ik heel even genoten van de spam. Maar intussen staat de teller al weer op 11112, oh nee 11113.

dinsdag 23 september 2008

Meermanno online

Sinds augustus is de catalogus van Museum Meermanno online te raadplegen. Een rijke bron voor geïnteresseerden in boekvormgeving. De catalogus biedt toegang tot westerse boekkunst vanaf circa 1450, vele archieven van letterontwerpers, boekverzorgers en typografen vanaf 1850 en vele duizenden ex libris, brieven, munten en penningen.

Bron: Petra Luijkx van Museum Meermanno
via NEDBIB-L maillist voor bibliothecarissen

Museum Meermanno
Catalogus Meermanno
Middeleeuwse handschriften
Miniaturen van verluchte handschriften
Nederlandse drukken 1540-1800

maandag 22 september 2008

Aso premier

Waar is het respect gebleven? Zelfs de NOS wordt ruwer. Dat dacht ik toen ik de volgende kop las op NOS teletekst: "Aso wordt nieuwe premier van Japan". Maar de man blijkt echt zo te heten.

NOS Journaal Teletekst, 22.09.08:
Aso wordt nieuwe premier van Japan

vrijdag 19 september 2008

Dakloos reisgezelschap

Weet Timmermans dat het dak van het Europese Parlement in Straatsburg is ingestort? Jawel, een deel van het verlaagde plafond is naar beneden gekomen, antwoordt staatssecretaris Timmersmans op vragen van PvdA-kamerlid Blom. Is dit geen goed moment om af te spreken voortaan alleen nog maar in Brussel te vergaderen, vraagt Blom. Het maandelijkse heen-en-weer-gereis tussen Brussel en Straatsburg kost jaarlijks € 200 miljoen. Het kabinet is hier ook niet gelukkig mee, maar wil er alleen over praten als anderen bereid zijn te luisteren. En het instorten van het dak laat geen toegenomen draagvlak zien.

Kamerstuk 19.09.08 Beantwoording vragen van het lid Blom over het opschorten van de maandelijkse vergadering van het EP in Straatsburg als gevolg van het instorten van het dak.

Zie ook mijn weblog van 05.06.06: Het heen en weer

woensdag 17 september 2008

Stylo te koop

Het was een kwestie van tijd maar nu wordt ook Stylo betrokken in de kredietcrisis. De verkoop is onvermijdelijk. Het Belgische persbureau Belga meldt: "Petjes en stylo's van Lehman Brothers op eBay". Amper een dag na de aanvraag van het gerechtelijk akkoord bij Lehman Brothers in de Verenigde Staten, blijken de hebbedingen al erg in trek.

Anoniem internet

De International Telecommunication Union (ITU), de telecomorganisatie van de VN, werkt aan richtlijnen die terrorisme via het web moeten bestrijden. China stelt een wereldwijd verbod op anoniem websurfen voor en de VS stemt hier van harte mee in. De Amerikaanse geheime denst helpt bij het opstellen van de richtiljnen. De privacy en vrijheid van meningsuiting komen daardoor onder druk te staan. Aldus Trouw.

Nu kunnen mensen nog anoniem surfen of stiekem gebruik maken van het internetadres van een ander. Om dit te voorkomen zou op elk verzonden datapakketje de afzender moeten staan. De VN-organisatie vindt deze traceerbaarheid niets bijzonders: in de begintijd van de telefonie is besloten dat van een gesprek altijd het afzenderadres bekend moet zijn. Voorvechters van privacy en vrijheid in de VS komen echter in het geweer. De vrijheid van meningsuiting bepaalt dat iedereen een pamflet moet kunnen verspreiden zonder dat de verspreider direct herleidbaar is. Trouw geeft een voorbeeld uit eigen huis: “Als op elk exemplaar van de illegale Trouw in de Tweede Wereldoorlog onuitwisbaar het adres van de drukkerij zou hebben gestaan, had u dit nu niet kunnen lezen.”

Bron: Trouw, 17.09.08, China en VS werken aan einde van anoniem surfen.

dinsdag 16 september 2008

Jufkundige bachelor

Dit jaar is de eerste academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO) van start gegaan. De opleiding is een initiatief van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht. Dit meldt het AD 15 september in de rubriek Uit De Uithof. Afgestudeerden krijgen zowel een onderwijsbevoegdheid voor de basisschool als een universitair diploma onderwijskunde. Bij deze bacheloropleiding zijn vrouwen veruit in de meerderheid (ruim 98%): tussen de 52 eerstejaars bevindt zich één man.

AD, 15.09.08: Eén man op academische pabo
Zie ook Hogeschool Utrecht ALPO

zaterdag 13 september 2008

Houten opent winkelcentrum

Zaterdag 13 september wordt de ingebruikname van het vernieuwde winkelcentrum 't Rond in Houten gevierd met een activiteitenmarkt en een kunstveiling. 's Avonds is er een theaterspektakel. Het centrum van Houten wordt jarenlang (2005-2011) flink op de schop genomen. De spoorlijn door Houten wordt verdubbeld en beide stations vernieuwd. De video toont het toekomstige centrum met nieuwe woontoren, winkelpassage, fietstransferium, bioscoop en cultuurcentrum.

Zie ook winkelcentrumhetrond.nl

vrijdag 12 september 2008

Kindersterfte

Goed nieuws en slecht nieuws. De kindersterfte in de wereld is volgens Unicef vorig jaar verder gedaald. Vooral in Latijns-Amerika en Oost-Europa is de situatie verbeterd, onder meer door het stimuleren van borstvoeding en bestrijden van malaria. Toch is het aantal kinderen dat voor het vijfde levensjaar sterft wereldwijd nog bijna 10 miljoen. De hoogste kindersterfte is in Afrika, vooral als gevolg van aids. In Sierra Leone sterven 262 van de 1000 kinderen voor hun vijfde levensjaar, het hoogste aantal ter wereld.

woensdag 3 september 2008

Google sleutelt aan zoekmachine

Google blijkt bezig de algoritmes van zijn zoekmachine aan te passen. Een tijdje geleden gaven Amerikaanse bloggers al aan veranderingen in de zoekresultaten te zien. Het Nederlandse bedrijf Indenty, dat systemen levert voor zoekoptimalisatie, meldt dat de veranderingen nu ook in Nederlandse zoekresultaten zijn te bespeuren. De onderzoeksafdeling van Indenty houdt de ontwikkelingen in de gaten en ziet momenteel veel websites dalen en weer stijgen. Tot nu toe waardeerde Google de inhoud vooral op paginaniveau, maar het ziet er naar uit dat dit voortaan meer op het niveau van de gehele website plaatsvindt. Sites met veel algemene gelijkluidende teksten dalen en sites met unieke en relevante inhoud stijgen. Als altijd zwijgt Google zelf over zijn geheime formules.

Bron: Indenty, Algoritmische Google update, 29.08.08