donderdag 26 april 2012

Taylor verdict

Vandaag, donderdag 26 april, doet het Speciale Hof voor Sierra Leone uitspraak in de zaak Charles Taylor. Taylor was president van Liberia en staat terecht voor zijn betrokkenheid bij de burgeroorlog in Sierra Leone. Het speciale hof zetelt in de Sierraleoonse hoofdstad Freetown, maar de berechting van Charles Taylor vindt om veiligheidsredenen in Den Haag plaats. De afgelopen maanden heb ik verschillende pogingen gedaan om vandaag bij het uitspreken van het vonnis aanwezig te kunnen zijn, maar dat is mij niet gelukt. Per omgaande kreeg ik een mailtje uit Freetown dat er weinig plaats is op de publieke tribune, maar dat mijn verzoek was doorgegeven aan Den Haag. In Den Haag bestaat het tribunaal uit niet veel meer dan een antwoordapparaat en mijn veelvuldig vragen werd niet gehonoreerd. Toevallig ben ik donderdag wel in Den Haag (bij het Haagse Rode Kruis), maar het vonnis over Charles Taylor zal ik uit de pers moeten vernemen. De rechtzaak heb ik vanaf de zijlijn af en aan wat kunnen volgen via de audio-opnames en berichten op de website van het tribunaal, maar ik ben het overzicht over deze zaak al lang kwijt. De laatste zitting was al weer meer dan een jaar geleden en nog voordat de rechters hun vonnis hebben uitgesproken, is er al kritiek dat zij er zo lang over hebben gedaan.

Hoe mijn belangstelling voor deze zaak is ontstaan, heb ik hier al eens eerder verteld. De afgelopen tien jaar heb ik een aantal keren een kamer verhuurd aan vluchtelingen uit Sierra Leone en via hen heb ik allerlei mensen in de Sierraleoonse gemeenschap leren kennen. Zo heeft indertijd ook een zoon van rebellenleider Johnny Paul Koroma een jaartje bij mij in huis gewoond. De eerste keer dat het Sierra Leone tribunaal bekend maakte aanklachten tegen Charles Taylor voor te bereiden, was omdat hem verweten werd dat hij bescherming bood aan Koroma. Hij werd door het tribunaal opgeroepen om oud-president Koroma uit te leveren. Koroma is al jaren niet meer gezien. Hij is doodverklaard, zou in opdracht van Taylor zijn geëxecuteerd of in de rimboe vermoord, maar er zijn ook geruchten dat hij nog leeft. De aanklachten tegen hem door het Sierra Leone tribunaal staan nog open.

Voordat Charles Taylor naar Nederland kwam, heb ik een paar keer contact gehad met een juridisch medewerker van het tribunaal. Ik zou met iemand uit Sierra Leone een bezoek brengen aan de burelen van het tribunaal in Den Haag, maar dat bezoek werd afgezegd. Vandaag zou dus een laatste kans zijn geweest om het tribunaal te bezoeken. Maar ik zal het vonnis wel uit de media en via de website van het tribunaal vernemen. De uitkomst is moeilijk te voorspellen. Taylor is betrokken bij gruwelijke misdaden en hij zou vele touwtjes in handen hebben gehad in het diamantrijke buurland. De daadwerkelijke betrokkenheid is echter moeilijk vast te stellen en het is daarom de vraag tot welk oordeel de rechters komen.

Website Special Court Sierra Leone (livestream 26/4 11:00)

Wikipedia: Charles Taylor (Liberia)

Wikipedia: Johnny Paul Koroma

Vonnis (verdict): Charles Taylor Judgement Summary (PDF 44p)

Aanvulling, zie o.a. NRC 26.04.2012:
Taylor werd schuldig bevonden op alle elf aanklachten van onder andere terrorisme, moord, mishandeling, verkrachting, seksslavernij en het rekruteren en inzetten van kindsoldaten. 


Aanvulling: 
Op 16 en 30 mei kon ik alsnog aanwezig zijn bij de Sentencing Hearing en de Sentencing, de straftoemeting.  Charles Taylor (64) is veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf.  De aanklager had 80 jaar geëist, de verdediging pleit voor een straf die niet feitelijk neerkomt op levenslang. Zowel de aanklager als de verdediger gaan in hoger beroep. In hoger beroep wordt de zaak niet inhoudelijk overgedaan, maar wordt gekeken of het proces en de straftoemeting correct en rechtvaardig zijn verlopen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten