woensdag 17 maart 2004

C1000 neemt zes zelfscankassa’s in gebruik

De C1000 in Houten heeft vandaag zes zelfscankassa’s in gebruik genomen. Of je er enthousiast over moet zijn dat mensen vervangen worden door machines, is nog maar de vraag, maar ik keek toch wel met een zekere opwinding uit naar dit fenomeen. En de twee caissières die ik er naar vroeg, vreesden niet voor hun baan.

Je haalt de artikelen zelf langs de scanner en legt ze vervolgens op de lopende band. Als je klaar bent, kun je kiezen of je contant wilt betalen of pinnen/chippen. Op het beginpunt van de band waar je de artikelen scant, staat ook een betaalautomaat. Als je pint of chipt komt er een barcode op de kassabon te staan, die je bij het verlaten van de afgesloten hoek met de zelfscankassa’s ook weer langs een scanner moet halen, waardoor het klaphekje voor je open gaat. Bij dit hekje is ook een kassa met een echt mens, bij wie je desgewenst contant kunt betalen. Eén caissière kan zo dus zes lopende banden ‘bedienen’. Maar voorlopig staan er ook nog één of meer medewerkers aan het begin van de band om de mensen te helpen. Als er niemand in de buurt is en je hebt hulp nodig of er is een storing, dan kun je op de help-knop van het scanapparaat drukken; dan komt iemand je helpen.

Tussen de zes banden is één looppad, met drie scanners/banden ter linker en drie ter rechter zijde. Je kunt je boodschappen dus pas gaan inpakken, als je alle boodschappen hebt gescand en eventueel gepind. Of hierdoor de beoogde tijdwinst niet weer verloren gaat, vraag ik mij af; bij een gewone kassa pak je immers je boodschappen meteen in.

De band is vrij lang en je wilt dus wel met een schuin oog in de gaten houden of een andere klant er niet met een paar van jouw boodschappen vandoor gaat. Ik ben er nog niet helemaal achter hoe gecontroleerd wordt – afgezien van de bewakingscamera en de medewerkers in de buurt – dat je niet een paar boodschappen ongescand en onbetaald in je tas stopt. Na het scannen gaan je boodschappen door een poortje en daar mogen niet meer dan twee artikelen tegelijk door. Misschien zit er in dat poortje een controlemechanisme, maar daar ben ik nog niet helemaal achter.

In de grote steden zullen er al wel veel meer winkels met zelfscankassa’s zijn, denk ik, maar voor mij was dit nog nieuw. Reden om deze nieuwigheid in mijn leven onder vermelding van de datum hier in mijn wegdagboek te noteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten