donderdag 18 maart 2004

Puber geeft zich te veel bloot op web

Steeds meer jongeren zetten zichzelf op 'profielsites' die ooit zijn opgezet als datingsites voor volwassenen. Het gevaar is dat jongeren te openhartig zijn en dus onvoorzichtig met hun persoonlijke gegevens.

Dat zegt Remco Pijpers, adjunct-hoofdredacteur van Planet Internet en verantwoordelijk voor de site Kidsplanet in een artikel van Loes de Fauwe in het Parool (18.03.04).

Op een profielsite kan iemand zichzelf presenteren op een eigen pagina met foto's en persoonlijke gegevens. ''Kinderen chatten en profileren zich op profielsites. De goede kant daarvan is dat ze zich zo uiten, het is een soort eigen homepage, ze spelen met hun identiteit en spiegelen zich aan elkaar. Het risico is dat ze soms hun 06-nummer of e-mailadres erbij zetten.''

Volgens politie-experts begeven pedofielen, die voorheen op chatsites actief waren, zich echter steeds vaker op profielsites. De populairste meisjes op deze sites zijn zij die zichzelf op een uitdagende wijze op de foto hebben gezet. Uitdagend wat betreft houding, uitdagend in hun ondergoed. De e-mailreacties daarop zijn navenant en opeens krijgt dan het sfeertje waarin jongeren spelen met hun identiteit een andere lading, aldus Remco Pijpers. Toch moeten ouders, mochten zij hun kind op deze sites aantreffen, het niet gaan verbieden, vindt hij. Dat leidt tot stiekem hetzelfde doen, maar dan op de computer van een vriendje. Advies van Planet Internet en de club Ouders Online: “Ga ernaast zitten, toon belangstelling, blijf in gesprek”.

Bron: Parool 2004-03-18

[overgezet uit Stylo Forum naar Styloblog]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten