woensdag 31 maart 2004

Notuliste wordt raadsgriffier

De gemeenteraad van Bennebroek besluit volgende week zijn freelance notuliste voor acht uur per week in vaste dienst te nemen als griffier. Dat meldt de Staatscourant. Na de dualisering van het gemeentebestuur is iedere gemeente verplicht een griffier aan te stellen voor ondersteuning van de gemeenteraad. Maar de gemeente Bennebroek met 5000 inwoners ziet hier het nut niet van in, terwijl het alleen maar geld kost.

Het seniorenconvent stelde de gemeenteraad eerst voor om de gemeentesecretaris te benoemen tot griffier. De raadsleden waren zich er van bewust dat dit tegen de Gemeentewet indruist. Zij wilden een discussie op gang brengen, in de hoop dat de regel in elk geval voor kleine gemeenten komt te vervallen. De gemeenteraad gaat nu akkoord met een pro forma aanstelling van de notuliste tot griffier, al zal zij niet veel meer doen dan notuleren en de raadsbesluiten ondertekenen. In de praktijk zullen de gemeentesecretaris en zijn medewerkster de griffietaken uitvoeren.

Tweede-Kamerlid L. Spies (CDA) heeft vragen gesteld over de kwestie. Zij stelt voor gemeenteraden meer vrijheid te geven bij het invullen van de griffietaken.

Bron: Staatscourant, 30.03.04, pag. 1, Rien Fraanje, “Bennebroek gaat notuliste benoemen tot griffier”

3 opmerkingen:

 1. Ytzen 31-03-2004:

  Dit bericht las ik in de Staatscourant.
  Ik heb het bericht hier samengevat en geplaatst vanwege twee interessegebieden, namelijk 1. politiek en bestuur en 2. kantoor- en secretariaatsservice.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bas 01-04-2004:

  Ik vind dat ze groot gelijk hebben, gezien hun situatie. Lang leve de gemeentelijke autonomie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bas 15-10-2007:

  Ik zit nog even wat oude berichten terug te lezen en Rien Fraanje is mijn collega bij Berenschot.

  BeantwoordenVerwijderen