donderdag 14 april 2005

Hermetica

De Nederlandse staat heeft voor 18,7 miljoen euro een belangrijk deel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica gekocht, een wereldberoemde particuliere verzameling van de Amsterdamse zakenman Joost Ritman. De totale Ritman-collectie beslaat 20.000 boeken en handschriften op het terrein van de christelijke-hermetische filosofie. Daarvan heeft het Rijk op advies van de Raad voor Cultuur 25 getijdenboeken, 359 handschriften van na 1500, 44 incunabelen (boeken van voor 1500) en 3961 oude drukken tot 1800 gekocht. Met de aankoop is het voortbestaan van de unieke collectie voor de lange termijn zeker gesteld. De door de staat aangekochte werken blijven in de bibliotheek aanwezig en beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en publieke bezichtiging.

Het ‘hermetisch’ gedachtengoed, genoemd naar de Griekse God Hermes, beschouwt God, kosmos en de mens als een organisch geheel, een magische driehoek, drie aspecten van het leven. Door de wereld en natuur te observeren en bestuderen kan de mens God en zichzelf leren kennen: hij reist door de materie naar het licht. De hermetica noemt dit de ‘vijfde essentie’, ofwel ‘quinta essentia’, de kwintessens.

De Universiteit van Amsterdam heeft een leerstoel hermetische filosofie. De particuliere Bibliotheca Philosophica Hermetica bevat naast boeken over hermetica, mystiek en alchemie de grootste Rozekruisers-collectie van de wereld.

Bron: Persbericht van het ministerie van OCW
Bibliotheca Philosophica Hermetica: www.ritmanlibrary.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.