woensdag 30 november 2005

Eilandenrijk (2)

NOS Teletekst meldt vanmorgen: "Namen gezocht voor 9634 eilanden.
JAKARTA - Regiobestuurders in Indonesië moeten snel namen gaan verzinnen voor 9634 eilanden. De regering in Jakarta wil daarmee voorkomen dat ze delen van haar grondgebied kwijtraakt.
The Jakarta Post meldt dat de minister van Maritieme Zaken en Visserij een oproep heeft gedaan aan regenten en gouverneurs. Hij maakt zich met name zorgen over twaalf eilanden. Zes grenzen aan andere landen en de andere zes zijn officieel nooit door Indonesië in bezit genomen.
Indonesië bestaat uit meer dan 18.000 eilanden. Velen [moet zijn: "Vele" - YL] daarvan zijn niet meer dan een paar rotsen of een zandbank."

In mei citeerde ik al het ANP en de Jakarta Post over deze kwestie. De wisselende getallen blijven je om de oren vliegen. Mijn weblog Eilandenrijk van 7 mei 2005: "De Indonesische archipel telt zo'n 15.000 eilanden. Indonesië heeft vier jaar nodig om 9000 onbenoemde eilanden van een naam te voorzien, berichtte de Jakarta Post vrijdag. Het ANP spreekt van "17.508 eilanden", waar de Jakarta Post "14.000 islands" noemt. Het Reformatorisch Dagblad kopt dan ook terecht: "De tel kwijt".
Volgens het ANP-bericht is de naamgeving nodig voor een beter bestuur; vaak is niet duidelijk tot welke provincie een eiland behoort. Volgens de Jakarta Post is de naamgeving nodig om bij de Verenigde Naties de soevereiniteit over het volledige eilandenrijk te bevestigen."

zaterdag 19 november 2005

Domino-effect

En weer staat Nederland door een koelbloedige moord in de schijnwerpers van de wereldpers.
Er lijkt sprake van een domino-effect. Een kleine greep uit het wereldnieuws:
Dead bird overshadows domino world record - sportsillustrated.cnn
Dead Bird Overshadows Domino World Record - hosted.ap.org
Dead Bird Overshadows Domino World Record - www.ajc.com
Killer of domino-toppling bird may be prosecuted - Chicago Sun Times
Weird News - Netherlands (AP) - A Dutch television show claimed to have knocked down a chain of more than 4.1 million dominoes Friday in a new world record but organizers conceded the event was overshadowed by the earlier shooting of an errant sparrow.

maandag 14 november 2005

Duitsland op de loer

Altijd op de loer

Het beeld van Duitsland in de Nederlandse karikatuur, 1871-2005
Persmuseum Amsterdam, 14 oktober 2005 - 29 januari 2006


De tentoonstelling 'Altijd op de Loer' toont een overzicht van de Nederlandse kijk op het grote buurland sedert de vestiging van het keizerrijk. In ruim 120 tekeningen van uiteenlopende tekenaars als Albert Hahn, Fokke & Sukke, Braakensiek en Opland geeft de expositie een bijzonder beeld van Duitsland geschetst door Nederlandse tekenaars.

Een webtentoonstelling, ingedeeld in 6 belangrijke periodes, biedt een selectie.

zondag 13 november 2005

Duitse Film Festival

Van 10 tot en met 23 november vindt in veertien Nederlandse steden het Duitse Film Festival plaats. Het programma bestaat uit speelfilms, korte films en documentaires. Op zaterdag 19 november is er een studiedag in Het Ketelhuis in Amsterdam over “Die Stacheltierparade”.

Steden: Amsterdam; Arnhem; Borne; Breda; Deventer; Groningen; Heerlen; Hengelo; Leeuwarden; Maastricht; Roermond; Sittard; Venlo; Zwolle.

Films: Allein; Aus der tiefe des raumes; Gespenster; Good bye lenin!; Helbra; Kammerflimmern; Katze im sack; Kroko; Das lächeln der tiefseefische; Muxmäuschenstill; Netto; Sommerhundesöhne; Sophie scholl — die letzten tage; Das stacheltier: parade 1 / parade 2; Was lebst du?

vrijdag 11 november 2005

Arthur

Na negentien jaar is eindelijk de moord op Arthur Ghurahoo opgelost. Ik herinner mij nog dat de elfjarige Arthur bij het fort bij Vechten werd gevonden. Op de avond van 4 mei 1986. Zijn foto heb ik vaak gezien, in de krant en op politieposters, waardoor ik het gevoel heb dat ik hem ken. Onterecht overigens, want ik heb hem nooit gekend. Maar ik moet nog vaak aan hem denken, omdat ik bijna dagelijks langs het fort fiets.

Na een aantal jaren moest de zaak onopgelost terzijde worden geschoven, maar in 2000 werd met een nieuwe techniek een DNA-spoor vastgesteld. Op 28 juli 2005 wordt een man gearresteerd voor een zedenzaak. Als hij op 1 augustus in afwachting van zijn berechting vrijgelaten wordt, pleegt hij dezelfde dag nog zelfmoord. Uit DNA-onderzoek blijkt tot ieders verrassing dat het de moordenaar van Arthur is.

Ik was vanavond erg onder de indruk van Arthurs broer in Netwerk. De man vertelt rustig over het leed dat hen is aangedaan. Toen zijn broer vermoord werd, was hij ook nog een kind. Dat eindelijk de dader bekend is, noemt hij fantastisch nieuws.

Arthur zou nu dertig jaar zijn geweest.

Regeerakkoord

In Duitsland is vrijdag een regeerakkoord bereikt tussen CDU/CSU en SPD. De grote coalitie onder leiding van Angela Merkel kan nu snel aan de slag.
De belastingen gaan omhoog (o.a. de BTW en het tarief voor hoge inkomens, de zogenoemde 'Reichensteuer') en er zal zwaar worden bezuinigd.
Het is een brede coalitie van de twee grote volkspartijen, die daardoor veel kiezers links en rechts van het midden achter zich heeft. Maar de ingrijpende hervormingsvoorstellen kunnen op veel weerstand rekenen. De Duitsers zijn minder dan de Nederlanders gewend aan zulke 'verstandshuwelijken' in de politiek waarin zakelijke compromissen gesloten moeten worden. Ik ben daarom erg benieuwd hoe de Duitsers de komende jaren op deze politiek zullen reageren en of deze coalitie een versterking van uiterst links en rechts in de hand zal werken dan wel zal leiden tot politieke desinteresse. Onlangs hoorde ik op de Duitse televisie zeggen: Duitsers hebben geen afkeer van de politiek maar van de politici, "kein Politikverdrossenheit aber Politikerverdrossenheit".

Snoep

Sint Maarten begint hier meer en meer te leven. Ik had vanavond zeker twintig kinderen aan de deur. Enthousiast zingend met hun lampion in de hand. Nu nog wat meer variatie in de liedjes.

In Utrecht zag ik vanmiddag de stadsvlag hoog aan de Domtoren wapperen. Sint Maarten is de schutspatroon van de stad Utrecht. Het witte en half rode vlak van vlag en wapen herinneren aan Sint Maarten die de helft van zijn mantel afsneed en aan een arme gaf.

De Straatnieuws die ik vanmiddag kocht, had een leuke strip. Sint Maarten (met z'n mijter op dacht ik eerst dat het sinterklaas was) koopt een dure nieuwe mantel. Op de terugweg probeert hij een arme zwerver te ontwijken, "oh nee, niet vandaag". Maar uiteindelijk snijdt hij toch weer de helft van z'n dure pak af.

Toen ik snoep ging kopen, wat ik zelden doe, zag ik dat Redband een nieuw snoepje heeft bedacht: stoepkrijt. Het ziet er echt als stoepkrijtjes uit. Ik ben er niet zo blij mee. Als je kinderen wilt duidelijk maken dat ze geen krijt in hun mond moeten stoppen, moet je ze geen snoepjes in de vorm van krijt geven.

zaterdag 5 november 2005

Spierstruik bloeit

Door het warme herfstweer is de natuur van slag. Terwijl de wat oudere takken van mijn spireahaag (spierstruik) hun blad beginnen te verliezen, staan een paar jonge takken ineens in bloei. Normaal bloeit de spirea in april. De jonge takken, die nog nooit een winter hebben meegemaakt, hebben er niks van begrepen. Of juist wel. Spierstruiktaal.