maandag 13 februari 2006

De Onderlinge

Wie door een ongezonde leefstijl in het ziekenhuis belandt, moet zelf de kosten betalen. Dit zegt A. van Loon, directeur van verzekeringsmaatschappij AXA, maandag in een interview met het Algemeen Dagblad. Van Loon vindt dat de overheid een systeem moet opzetten, waarbij de gezondheidsrisico's van Nederlanders met regelmaat worden gecheckt.

Deze verzekeringsdirecteur wil daarmee in mijn ogen een nieuwe stap zetten in het afbreken van wat een verzekering in wezen hoort te zijn: onderlinge solidariteit. Mensen mogen van mij best worden aangesproken op hun ongezonde leefgedrag, maar moeten niet worden geselecteerd en beoordeeld of zij wel voor solidariteit in aanmerking komen. Bovendien is ongezond leefgedrag niet alleen de oorzaak maar vaak ook een gevolg van problemen, in de psychische gezondheid of omstandigheden van mensen.

Een verdere stap in het afbreken van wat een verzekering – “de Onderlinge “ - in wezen hoort te zijn, maar steeds minder is: onderlinge solidariteit. Als ik bezig ben een gunstige polis uit te zoeken, precies wat de politiek wil, dan voel ik het al wringen: ik hoef geen kraamhulp, dus hoef ik daar niet voor te betalen. Waarom zou ik solidair moeten zijn met zwangere vrouwen? Alle kwalen en omstandigheden die aan mij voorbij gaan, schrap ik uit het pakket, aan dat risico betaal ik niet mee. En als ik het systeem goed begrijp, gaan de collectieve ziektekosten omlaag, als ik er niet meer aan meebetaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.