woensdag 28 oktober 2009

Hofstad

Het Speciale Hof voor Sierra Leone heeft deze week zijn laatste uitspraak gedaan in Freetown. Nu loopt alleen nog het proces tegen de ex-Liberiaanse president Charles Taylor in Den Haag. De rechters reisden tot nu toe steeds heen en weer tussen Freetown en Den Haag. De rechters besloten maandag in hoger beroep de straf van militieleider Issa Sesay te handhaven op 52 jaar, de hoogste straf die het Hof heeft opgelegd. Tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone kwamen tussen 1989 en 2002 ongeveer 120.000 mensen om en werden tienduizenden verminkt.

woensdag 21 oktober 2009

Google je fit

Google en andere zoekactiviteiten op het web houden de hersenfuncties intact en vertragen door de leeftijd veroorzaakte mentale achteruitgang die kan uitmonden in dementie. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA).

Bron: Sunday Times, geciteerd in De Morgen, geciteerd in LinkedIn-groep Onze Taal.

dinsdag 20 oktober 2009

Realisme

De emoties van direct betrokkkenen en omgeving kan ik mij wel voorstellen, maar de opwinding in de media verbaast mij. ABN Amro heeft beslag gelegd op de kunstcollectie van Dirk Scheringa en laat zijn museum leeghalen. Scheringa heeft in de media aangekondigt dat hij deze week het faillissement aanvraagt van DSB Beheer, waar het museum onder valt. Hij heeft de kunstcollectie in onderpand gegeven als hypotheek voor de nieuwbouw van het museum.

Als DSB Beheer woensdag failliet gaat, dan ligt het voor de hand dat de bank vandaag nog het onderpand wil zeker stellen. Het is mij ook niet duidelijk waarom de bank zou moeten wachten tot AZ is uitgespeeld. Zo gáát dat bij een faillissement. "Failliet!" roepen, is failliet gaan. Leveranciers halen hun onbetaalde goederen terug, schuldeisers eisen hun onderpand op. Bewakers voor de deur, nieuwe sloten. Wie failliet is, mag niet eens meer zijn eigen post open maken en heeft de ontwikkelingen niet meer in de hand.

Dat Zalm beslag laat leggen op de collectie van Scheringa is wel ironisch. Maar de bank gedraagt zich gewoon zakelijk. De collectie van realisme en magisch realisme is hierdoor nog niet verloren voor West-Friesland en hóeft dat hopelijk ook niet te gaan.

Quelle pleite

In Duitsland is vandaag na een.maandenlange doodstrijd het postorderbedrijf Quelle failliet gegaan. Zo'n 7000 medewerkers komen op straat te staan staan, de Duitse Post raakt z'n grootste klant kwijt, Duitsland verliest een fenomeen.

Aanvulling 21.10.2009
Dat Quelle "vandaag" failliet is gegaan, klopt niet helemaal. Het faillisement van Karstadt-Quelle is al in juni aangevraagd. Dat was toen groot in het nieuws en midden in de verkiezingscampagne voor de bondsdagverkiezingen ging ook de politiek zich er mee bemoeien. Toen ik 20 oktober het bericht over het massa-ontslag op de Duitse televisie zag, dacht ik dat het faillissement hiermee is afgewikkeld. Maar de procedure loopt kennelijk nog.

zondag 18 oktober 2009

Ik heb het niet gedaan

Leerling: "Juf, kan je gestraft worden voor iets wat je niet gedaan hebt?"
Lerares: "Nee, zeker niet!"
Leerling: "Juf, ik heb mijn huiswerk niet gemaakt."


Bron: Pepe, der Paukerstreik (ARD, 17.10.09)

Pepe Nietnagel (Hansl Kraus) haalt met behulp van zijn medescholieren op het Mommsen-Gymnasium vele streken uit, waarbij vaak de strenge directeur Dr. Taft het slachtoffer is, in de populaire zevendelige Duitse filmserie uit de 60-er jaren Die Lümmel auf der ersten Bank.

zaterdag 17 oktober 2009

IBG wordt DUO

Je mag andermans post niet openmaken, maar dit stond groot en duidelijk op de envelop:

Informatie Beheer Groep heet vanaf 1 januari 2010 Dienst Uitvoering Onderwijs.



vrijdag 16 oktober 2009

Wegwerpwet

D66-fractieleider Alexander Pechtold maakte eerder deze week op televisie een onverantwoorde opmerking. Terwijl de coalitiepartijen nog aan het onderhandelen waren over verhoging van de AOW-leeftijd en delen van de voorstellen uitlekten, zei hij dat de plannen door een volgend kabinet weer zouden moeten worden ingetrokken. Terwijl de voorstellen nog niet bekend zijn, een kabinetsbesluit nog moet worden genomen en het wetsvoostel nog door beide kamers van het parlement moet, zegt een parlementslid dat een volgende regering de dan aangenomen en in werking getreden algemene ouderdomswet moet negeren en weer intrekken. Natuurlijk mag elke regering het beleid bijstellen. Maar de richting naar de toekomst wordt wel hier en nu bij meerderheid beslist. De opmerking van Pechtold is om twee redenen onverantwoord. Ten eerste miskent hij de democratische besluitvorming over de wet, in de tweede plaats leidt zo'n houding tot een onbetrouwbare overheid. Daar kan je geen pensioen op bouwen.

donderdag 15 oktober 2009

Pilots on Google

Zijn Google Applications een goed alternatief voor Microsoft? In Business Week - helaas kan ik het artikel niet meer vinden - las ik één dezer dagen een mooi citaat: "Companies run pilots on Google, but they run their business on Microsoft".

PS 29.10.09 vond ik het artikel terug: What's holding back Google Apps, by Aaron Ricadela, in Business Week, 14.05.09

dinsdag 13 oktober 2009

Gegevensplan

Mijn telefoon waarschuwt mij - heel attent, hoor - dat het automatisch zoeken naar Windows updates hogere kosten met zich mee kan brengen, afhankelijk van mijn gegevensplan. Gegevensplan? Ik moest hier wel even over nadenken. Dat is natuurlijk mijn 'data-abonnement'. Vertalen is moeilijk.

Klik niet op EXE

Maandag kreeg ik een verdachte en 'linke' email. Het lijkt een bericht van de systeembeheerder die een serverupgrade aankondigt. De mail vraagt mij op een link te klikken om de beveiligingscertificaten te vernieuwen. De link bevat een exe-file, dat wil zeggen een uitvoerbaar (executable) computerprogramma. Wat het programma doet, weet ik niet, maar het belooft niet veel goeds. Het programma zou een virus kunnen verspreiden, de besturing van mijn computer overnemen, mijn persoonlijke gegevens stelen of inbreken op de webserver.

Natuurlijk klik ik nooit op een ongevraagd toegezonden exe-file. In dit geval had ik meteen in de gaten dat het om spam of erger ging, omdat het bericht niet aan mijn standaard emailadres was gezonden. Ook de afzender was opvallend: admin at stylo.nl. Dat ben ik zelf.

Uit de broncode van de email blijkt het een Braziliaanse afzender te zijn (internetextensie .br). Inmiddels heb ik het bericht al meerdere keren ontvangen, uit verschillende landen, maar het spamfilter heeft het nu goed in de gaten en verwijdert de berichten direct uit mijn mailbox.

Tekst van de verdachte mail:

Attention!

On October 16, 2009 server upgrade will take place. Due to this the system may be offline for approximately half an hour. The changes will concern security, reliability and performance of mail service and the system as a whole.
For compatibility of your browsers and mail clients with upgraded server software you should run SSl certificates update procedure. This procedure is quite simple. All you have to do is just to click the link provided, to save the patch file and then to run it from your computer location. That's all.

[link met exe-file]
Thank you in advance for your attention to this matter and sorry for possible inconveniences.
System Administrator

vrijdag 9 oktober 2009

Buienradar

"Je zou het misschien niet zeggen, maar de succesvolle site Buienradar.nl wordt gerund door één enkele man. (...) Maandelijks bezoeken miljoenen mensen de weersite, met pieken tot tien miljoen."

"Er zat een 'gaatje' in het businessplan van Buienradar.nl. Daar kwam oprichter Edwin Rijkaart van Cappellen pas achter toen het een maand lang kurkdroog was. Niemand die nog een buitenrader nodig had."

Tekst: Karin Quint.
Bron: Sprout, groeigids voor ondernemende mensen.
Sprout is een uitgave van VNU Media, mede mogelijk gemaakt door Bizner.


buienradar.nl
bizner.nl

woensdag 7 oktober 2009

Photo Shooting

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) heeft 1 oktober alle beeldmateriaal in publicaties van na 1900 van haar website verwijderd. De aanleiding is de dreiging met een miljoenenclaim door de auteursrechtenorganisatie Pictoright. Voor de zekerheid heeft de bibliotheek nu alle beeldmateriaal verwijderd. DBNL vindt dat het gebruik van het beeldmateriaal onder het citaatrecht valt en dat niemand hiervan economische schade ondervindt. Pictoright is het daar niet mee eens en maakt er bezwaar tegen dat DBNL wel de rechten van auteurs maar niet die van fotografen respecteert. Volgens Pictoright wordt er al een half jaar onderhandeld over een vergoeding voor het fotomateriaal, maar wil DBNL niet betalen.

Bronnen:
bericht DBNL
bericht Pictoright

Lees mijn blog van 6 juli 2006 over de DBNL:
PC Hooft op de PC

vrijdag 2 oktober 2009

Bij welke reorganisatie werk jij?

‘Bij welke reorganisatie werk jij?’ is de titel van een nieuw boek van Jaap Peters en Hester Heringa. De rode draad in het boek is managen versus organiseren. Managen werkt met geplande tijd, organiseren gaat uit van de werkelijke tijd. Organiseren start in het hier en nu en beweegt organisch mee met de tijd. Managen leidt per definitie tot onvrede, omdat het hier en nu zich niet laat kneden, met permanente reorganisaties als gevolg.

Het boek is de opvolger van Peters’ boek ‘Intensieve menshouderij’ (2004), een protest tegen de overdaad aan management, een wereld waarin kengetallen de dienst uitmaken en mensen worden gereduceerd tot output uit een spreadsheet.

Bron: M&L, managementenliteratuur.nl, oktober 2009

Bij welke reorganisatie werk jij?
Jaap Peters, Hester Heringa
Van Duuren Management, 2009
Gebonden, 184 blz, € 29,90