dinsdag 20 oktober 2009

Realisme

De emoties van direct betrokkkenen en omgeving kan ik mij wel voorstellen, maar de opwinding in de media verbaast mij. ABN Amro heeft beslag gelegd op de kunstcollectie van Dirk Scheringa en laat zijn museum leeghalen. Scheringa heeft in de media aangekondigt dat hij deze week het faillissement aanvraagt van DSB Beheer, waar het museum onder valt. Hij heeft de kunstcollectie in onderpand gegeven als hypotheek voor de nieuwbouw van het museum.

Als DSB Beheer woensdag failliet gaat, dan ligt het voor de hand dat de bank vandaag nog het onderpand wil zeker stellen. Het is mij ook niet duidelijk waarom de bank zou moeten wachten tot AZ is uitgespeeld. Zo gáát dat bij een faillissement. "Failliet!" roepen, is failliet gaan. Leveranciers halen hun onbetaalde goederen terug, schuldeisers eisen hun onderpand op. Bewakers voor de deur, nieuwe sloten. Wie failliet is, mag niet eens meer zijn eigen post open maken en heeft de ontwikkelingen niet meer in de hand.

Dat Zalm beslag laat leggen op de collectie van Scheringa is wel ironisch. Maar de bank gedraagt zich gewoon zakelijk. De collectie van realisme en magisch realisme is hierdoor nog niet verloren voor West-Friesland en hóeft dat hopelijk ook niet te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten