zondag 10 juli 2005

14 voor, 2 tegen, 9 onzeker

De Luxemburgse bevolking heeft vandaag in een referendum vòòr de Europese Grondwet gestemd (56% voor). Luxemburg is het veertiende land dat de Europese Grondwet goedkeurt, twee landen hebben zich tegen de grondwet uitgesproken (Frankrijk, Nederland) en negen EU-landen hebben nog niet besloten. Donderdag 7 juli stemde het parlement van Malta unaniem voor de Europese Grondwet.
Het grondwettelijk verdrag kan alleen in werking treden als alle 25 landen voor zijn. Het is nog niet duidelijk hoe met de tegenstemmen moet worden omgegaan. Zonder nieuwe grondwet blijven de bestaande verdragen gelden.

Het Stylo Forum bevat interessante links met informatie over de Europese Grondwet en het verloop van het ratificatieproces.

PS. In de pers lees ik steeds dat Luxemburg het dertiende, niet veertiende, land is dat instemt. Misschien heeft men Malta, dat weinig aandacht heeft gekregen, afgelopen week over het hoofd gezien. Maar waarschijnlijker is het dan men Duitsland (nog) niet meetelt onder de ja-stemmers. In Duitsland hebben Bondsdag en Bondsraad met overgrote meerderheid voor gestemd, maar de Bondspresident houdt de ondertekening nog aan in afwachting van een uitspraak van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe. Ik verwacht echter niet dat het Hof de uitspraak van het parlement terug zal draaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.