woensdag 17 augustus 2005

Aandacht voor dood frère Roger

In het Duitse journaal, de ARD Tageschau, werd vanavond uitgebreid stilgestaan bij de dood van frère Roger. Er werd gememoreerd hoe frère Roger en de jongerenbeweging rond Taizé aan de wieg hebben gestaan van de rooms-katholieke Wereldjongerendagen die momenteel in Keulen plaatsvinden. Een commentator benadrukte dat frère Roger ondogmatisch de christelijke eenheid voorstond zonder macht en pracht. Bij de begrafenis van paus Johannes Paulus II ontving frère Roger de hosti uit handen van kardinaal Ratzinger, de huidige paus. De commentator vindt het daarom vreemd dat protestantse jongeren in Keulen dat niet mogen. Ook zou de RK Kerk een voorbeeld moeten nemen aan Taizé.

De Tageschau van de ARD heeft altijd een gastcommentator van één van de regionale zenders. Ik vond het interessant een zo'n duidelijk religieus commentaar te horen in het nieuws, iets wat in het Nederlandse journaal niet denkbaar is. Maar wij hebben daar de levensbeschouwelijke omroepen voor. Ik weet niet in hoeverre de Nederlandse televisie aandacht heeft gegeven aan de dood van frère Roger, omdat ik vandaag weinig tijd had om televisie te kijken.

Door de reportage en het commentaar in het Duitse nieuws bedacht ik dat de gewelddadige dood van frère Roger, die ook veel rooms-katholieke jongeren aansprak, nog wel eens invloed kan hebben op de Wereldjongerendagen en daarmee op de RK Kerk als geheel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.