woensdag 17 augustus 2005

Frère Roger van Taizé

Zojuist lees ik in de Telegraaf, dat frère Roger van Taizé (90) naar zijn wens wordt opgevolgd door een rooms-katholieke broeder uit de gemeenschap, frère Aloïs. Vanwege zijn ouderdom, dacht ik. Maar pas daarna lees ik het schokkende nieuws dat frère Roger gisteren door een verwarde vrouw is vermoord. (Volgens Trouw een man.)

De protestantse Zwitser Roger Schutz richtte in 1940 een geloofsgemeenschap op in het Franse dorpje Taizé, niet ver van Lyon. Ik hoorde op mijn dertiende (1968) voor het eerst van dit "protestantse klooster", wat mij erg intrigeerde. De broeders bleven veelal werken in hun beroep en begonnen ook een landbouwcoöperatie. In de zestiger jaren werd er op de heuvel van Taizé een moderne kerk gebouwd, de Verzoeningskerk, met geld van Aktions Sühnezeichen. Dat was een actie van Duitse jongeren als verzoeningsteken na de oorlog. Eind zestiger jaren werd Taizé 'ontdekt' door jongeren die teleurgesteld waren na de meirevolutie van 1968. Zij zochten naast actie ook innerlijke verdieping. Er ontstond een jeugdbeweging die zijn hoogtepunt had op Pasen in Taizé, met soms wel 30.000 bezoekers, maar die ook elders in de wereld actief was. Een opvallend element in de liturgie van Taizé is lange stilte. Zelf ben ik rond Pasen 1974 een week in Taizé geweest en nog eens in de herfst van 1978. Ik heb frère Roger toen verschillende keren horen spreken. De laatste keer dat ik hem gezien heb op televisie, was rond de begrafenis van paus Johannes Paulus II. Hij zat toen in een rolstoel. Volgens het Telegraaf-bericht was de 51-jarige rooms-katholieke Duitser Aloïs, die frère Roger opvolgt, op de Wereldjongerendagen in Keulen, maar hij is onmiddellijk na het nieuws over Rogers dood naar Taizé teruggekeerd.

Het nieuws over de dood van frère Roger is mij gisteren ontgaan. Ik vermoed dat er vanavond wel aandacht aan besteed zal worden door één van de omroepen van Nederland 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.