zaterdag 3 september 2005

Creationisme

Van de Amerikanen gelooft 78% dat God de aarde geschapen heeft, maar ze verschillen van mening hoe het leven zich heeft ontwikkeld. Iets minder dan de helft van de Amerikanen (48%) gelooft dat levende wezens in de loop van tijd zijn geƫvolueerd, terwijl 42% meent dat levende wezens in hun huidige vorm bestaan sinds het begin der tijd. Dit blijkt uit een opinie-onderzoek van het Amerikaanse Pew-instituut.

Van de blanke evangelische protestanten zegt 70% dat het leven in zijn huidige vorm bestaat sinds het begin der tijd, van de blanke hoofdstroom protestanten 32% en blanke roomskatholieken 31%.

De meeste Amerikanen (64%) staan open voor het idee om creationisme en evolutie naast elkaar te onderwijzen in openbare scholen. Deze opvatting leeft ook onder liberalen die de evolutie aanhangen. Zo’n 38% van de Amerikanen wil het onderwijs in evolutie vervangen door creationisme.

Het Pew-onderzoek geeft ook opvattingen weer over homo’s in het leger, het persoonlijk geloof van politici en de nieuwe paus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten