Vannacht gaat de zomertijd in. Zien of Kopspijkers vanavond weer de traditionele grappen maakt over de vraag of de klok nu een uur vooruit of achteruit moet en of we dan een uur winnen of verliezen. Zelf kom ik er meestal wel uit, doordat ik in 1980 in Amerika, enkele jaren na het invoeren van de zomertijd in Nederland, dit handige zinnetje leerde: "spring forward, fall back".
Vervolgens kan ik door in gedachten de klok ineens van twee naar drie uur te verzetten (forward), wel bedenken dat er - naar onze tijdrekening - dan een uur verdwijnt en de nacht een uur korter is. Half drie bestaat niet vannacht. Slaapoogjes bij de vroegmis.
Het ingaan van de zomertijd, als altijd de laatste weekwisseling van maart, valt dit jaar samen met paaszondag. Is er ook zo'n simpele formule om te onthouden wanneer het pasen is? De eerste zondag na de eerste volle maan in de lente, dacht ik altijd. Maar dat is te simpel gedacht, lees ik vandaag in de Volkskrant. Pasen valt namelijk na de 'paasvollemaan' en in 532 en 1582 is bepaald, hoe deze te berekenen is: "Deel het jaartal door 19, bepaal de rest en tel er 1 bij, vermenigvuldig de uitkomst met 11, tel er 18 bij, als er 24 of 25 uitkomt tel je er nog 1 bij, deel door 30 en neem weer de rest, trek die van 44 af, als de uitkomst kleiner dan 21 is, tel er 30 bij, is de uitkomst groter dan 31 trek er dan weer 31 af."
Het is alsof ik het cabaret van Kopspijkers al hoor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten