zondag 30 april 2006

Israelische satelliet

Vorige week is vanaf de Russische ruimtebasis Svobodny een Israelische spionagesatelliet gelanceerd. Israel heeft nu drie spionage-satellieten in de ruimte. Hiermee kan het hele Midden-Oosten in de gaten worden gehouden, met name de Iraanse nucleaire faciliteiten.

Bron: World Tribune, 27.04.06: Russian rocket launches Israeli dual-use spy satellite over Iran

woensdag 26 april 2006

Bumperklever

Ontbijt-tv 'Goedenmorgen Nederland' bericht vanmorgen over een nieuwe sticker achterop auto's. Daarop staat het telefoonnummer van de baas, zodat andere weggebruikers kunnen klagen over wangedrag van de bestuurder. "Heeft u ook last van bumperklevers", zegt de presentator, "lees dan de sticker achterop de auto". Maar volgens mij ben je dan zelf die bumperklever.

dinsdag 25 april 2006

Nutteloos printen

De gemiddelde Europese kantoormedewerker print 34 pagina’s per dag, waarvan 17 procent nooit wordt bekeken. Dat blijkt uit onderzoek van printerproducent Lexmark. Het bedrijf wil mensen aansporen eerst na te denken of een document wel afgedrukt moet worden. Bewustwording moet zorgen voor minder nutteloos printen, zodat het milieu minder wordt belast en printkosten dalen.

Bron: Persberichten.com 24.04.06

dinsdag 18 april 2006

George Brucks overleden

Dinsdag na Pasen hoor ik dat George Brucks de afgelopen nacht in zijn slaap is overleden. Daags ervoor heb ik, zoals velen, nog even met hem staan praten op de reünie van Youth for Christ.
George Brucks is 80 jaar geworden (28.01.1926-18.04.2006).

Zie ook mijn weblog 17 april
YfC60jaar.nl
Rouwadvertentie YfC
YfC60-foto's Thom Hiemstra
YfC60-foto's Dio van Maaren

Dio van Maaren (Sync.) maakte samen met Arnold van Heusden en Bart van Empel voor het feest van paasmaandag ("geen in memoriam") een filmpje van 8 1/2 minuut over het leven van George Brucks: Brucks Jubilee

George Brucks en Arnold van Heusden in het EO-radioprogramma Kerk in Beweging: Kerk in Beweging 7.1.06 (27 min.)

maandag 17 april 2006

Youth for Christ 60

Youth for Christ Nederland bestaat 60 jaar en de beminnelijke oud-directeur George Brucks viert zijn 80ste verjaardag. Het dubbele verjaardagsfeestje is paasmaandag op het terrein van het hoofdkantoor de Lindenhorst in Driebergen. Hier werkte ik in 1976: mijn eerste en meteen ook leukste baan. Ik was coördinator van de ‘najaarsactie’. De plaatselijke koffiebars van Youth for Christ organiseerden dat najaar kerkdiensten voor de ‘achterban’, ouders en belangstellenden. Ik ondersteunde en regelde een en ander vanuit het landelijk bureau. Het was de bedoeling dat deze functie op den duur uitgebouwd zou worden tot een vaste afdeling, die grote manifestaties als Mayday zou moeten gaan organiseren. Nou, dat zou ik nooit hebben gekund, besef ik achteraf. Maar zover kwam het niet. In november 1976 vertelde ik mijn baas Arnold van Heusden (nu directeur van de Evangelische Alliantie), dat ik tot de conclusie gekomen was dat ik geen uitspraken meer kon doen over God en diens bestaan, laat staan dat ik Hem kon ‘verkondigen’. We waren het er over eens dat het geen zin had dat ik bij Youth for Christ zou blijven, al heb ik mijn werk rustig afgemaakt. Het was een ingrijpende beslissing, want ik verwachtte naast mijn geloof en baan ook mijn huis en vriendenkring te verliezen. Samen met een paar collega’s huurde ik via mijn werkgever een hoekhuis in Odijk. Ik was hier zo blij mee, dat ik het Paleis Odijk ging noemen, een benaming die in mijn omgeving al snel werd overgenomen. Op een gegeven werd post gericht aan "Paleis Odijk, Odijk" zelfs zonder vertraging bezorgd. In dit paleis werd veel gekkigheid beraamd, maar ook veel gepraat en uitgehuild. Gelukkig kon ik er ondanks het einde van het dienstverband nog jaren blijven wonen en met veel vrienden uit die tijd heb ik tot op vandaag goed contact. Ik heb veel aan Youth for Christ gehad. Naast de steun van de vrienden heb ik ook veel geleerd van de manier van werken. Eigenlijk kwam ik hier in mijn eerste baan in aanraking met Amerikaanse managementprincipes die in Nederland nog nauwelijks werden toegepast: veel vrijheid gecombineerd met stevige afspraken, trial and error, resultaatgericht en tijd is geld in de zin van: je bent verantwoordelijk voor de manier waarop je je tijd besteedt. Ik schrok me wezenloos toen Arnold van Heusden mij de eerste dag op kantoor vroeg: “laat ons gauw weten wanneer je die najaarsactie wilt houden”. Daar was ik voor aangenomen, dus daar was ik verantwoordelijk voor. Ik zie één van mijn collega-huisgenoten sleutelen aan oude auto’s, dan de stencilmachine, kopietjes draaien, het drukwerk verzorgen; nu heeft hij een bloeiend grafisch bedrijf in Zeeland. Een ander was creatief met toneel, diashows en video’s; begon later een tv-bedrijf in Hilversum. Zelf heb ik principes die ik bij Youth for Christ leerde later toegepast in mijn bedrijf. En toen ik een office manager zocht heb ik niet voor niets een oud-YfCster aangenomen. We begrepen elkaar in onze visie hoe het werk 'betekenis' te geven.

Zie ook Yfc60jaar.nl
Zie ook weblog 18 april: George Brucks overleden

zaterdag 15 april 2006

Academische zoekdienst

Microsoft heeft deze week de nieuwe zoekdienst Windows Live Academic Search gelanceerd. Voorlopig gaat het om een beperkte bètaversie. De inhoud is afkomstig van wetenschappelijke tijdschriften en organisaties. Het gaat om ‘peer-reviewed’ artikelen, artikelen die door vakgenoten op hun wetenschappelijke waarde zijn beoordeeld. Het gebruik van de zoekdienst is gratis, maar om de volledige tekst van de artikelen te raadplegen moet men meestal een abonnement op de betreffende uitgave hebben of een eenmalig bedrag betalen.

Zie Windows Live Academic
De zoekdienst is ook toegevoegd onder Zoek-knop van Stylo.

Bron: Informatie Professional, 12.04.2006

donderdag 13 april 2006

Daar gaan we

Een Spanjaard zou kort na vertrek van Schiphol hebben gedreigd het toestel op te blazen.
Hij zou, in het Spaans, hebben gezegd: Daar gaan we!
Een vrouw naast hem legde dat uit als: We gaan de lucht in!
De passagiers verlieten het toestel via de glijbanen en de man werd opgepakt.

Tot zover NOS Teletekst vanavond. Dit bericht doet me denken aan de buitenlandse correspondent van Fons Jansen: "De situatie is zeer verward". (Ja, daar zorgt hij wel voor, want anders wordt hij teruggeroepen.) "In de haven is een rubberboot opgeblazen, op het vliegveld is een vliegtuig de lucht in gevlogen en in een broodjeswinkel is de staat van beleg afgekondigd".

Als je vliegtuig de lucht in gaat, kan je dat voortaan maar beter niet tegen de passagier naast je zeggen.

zaterdag 8 april 2006

Turkenflats

In de Rotterdamse wijk Pendrecht zijn veel Turkse bewoners op zoek naar een koopwoning. Woningbouwcorporatie Nieuwe Unie speelt in op deze markt. De kopers stellen prijs op een keuken van minimaal 20 m2 in plaats van de Hollandse standaard van 12 m2, een keuken die direct bereikbaar is vanaf de voordeur en ook een deur naar de woonkamer heeft. Verder vinden ze het belangrijk dat je ongezien naar het toilet kunt gaan en dat het toilet niet aan de keuken grenst. "We zijn marktgerichter dan vroeger", zegt woordvoerder Edward Ernst van de woningbouwcorporatie, "en luisteren meer naar de woonwensen". Daar is geen Haags beleid voor nodig.

Bron: "Turkenflats, nou en?" in Staatscourant nr. 67 speciale bijlage Bouw, 04.04.06, p XI.

donderdag 6 april 2006

Front Page Exit

Microsoft stopt met de ontwikkeling en levering van MS Front Page. Dat is een programma om websites mee te maken en te beheren. Het wordt binnenkort vervangen door vier andere programma’s:
1. MS Office SharePoint Designer 2007
2. MS Expression Web Designer
3. MS Visual Studio 2005
4. MS Visual Web Developer 2005 Express Edition.
Het is een trend bij Microsoft om de namen van de Office-programma’s steeds ingewikkelder en ondoorzichtiger te maken, vandaar dat ik ze maar even heb genummerd. Nr 1 en 2 komen in de tweede helft van 2006 uit, nr 3 en 4 zijn vorig jaar al verschenen. Nr 1 is alleen bestemd voor websites die werken met de sharepoint-techniek van Microsoft. Nr 2 is geschikt voor alle HTML-websites. Nr 4, de express-editie is bestemd voor “hobbyisten en enthousiastelingen”.

Bron: The next generation of Microsoft application building and Web authoring tools, Microsoft website

dinsdag 4 april 2006

Zaken doen met Duitsland

Duitse ondernemingen doen graag zaken met Nederlandse familiebedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice Horyon en David Huver voor instituut Nijenrode. Familiebedrijven kiezen voor de weg der geleidelijkheid, ze stippelen een strategie uit voor de lange termijn. Dat straalt vertrouwen uit bij de Duitse partners. De samenwerking met familiebedrijven is vaak gebaseerd op goede persoonlijke contacten en de directie houdt graag persoonlijk de touwtjes in handen. Ook kijken ze wel uit om te veel geld te lenen.

Familiebedrijven hebben veel aandacht voor de cultuurverschillen tussen beide landen als ze de stap wagen. In Duitsland proberen werknemers zoveel mogelijk risico's te mijden. Alle afspraken willen ze op papier hebben, daar zijn Nederlanders veel losser in. En waar in Nederland een echte overlegcultuur bestaat waarbij iedereen zijn zegje doet, is er in Duitsland vooral een vergadercultuur met een sterke voorzitter. In de bouw geldt bovendien een duidelijke hiërarchie, die een beetje lijkt op het gildensysteem met meesters en gezellen.

Bron: Michiel de Visser, “Familiebedrijven gewilde partners in Duitsland”, in zibb.nl 04.04.06

EO-tabloid

De vereniging Evangelische Omroep brengt vanaf 22 april een tweewekelijkse krant uit onder de naam Christenen in Contact (CC). De gratis krant wordt in een oplage van 125.000 exemplaren verspreid via kerken, scholen, boekhandels en ziekenhuizen. Dit meldt het Nederlands Dagblad, dat in het bezit is van de plannen. De nieuwe krant richt zich op kerkelijk meelevenden in de orthodoxe hoek die geen EO-lid zijn, “meer op NCRV-leden dan op EO-leden” en “meer op CDA-georiënteerden dan stemmers op de ChristenUnie”. “De doelgroep staat open voor vernieuwing en heeft absoluut het ‘evangelicale of de oecumene van het hart’, maar is enigszins allergisch voor alle opgeklopte succesverhalen uit de evangelische wereld”, het zijn mensen die in het geloof “ratio boven gevoel” laten gaan.
De nieuwe krant wordt op tabloidformaat gedrukt en de exploitatie is in handen van de Barneveldse Drukkerij en Uitgeverij BDU. Het Commissariaat van de Media moet deze nevenactiviteit van de EO nog goedkeuren. De EO geeft naast het omroepblad Visie ook het vrouwenblad Eva en kindertijdschrift Zeggus uit.

maandag 3 april 2006

Weduwe Stauffenberg overleden

In Duitsland is de weduwe overleden van graaf Von Stauffenberg, de man die in 1944 een mislukte aanslag op Hitler pleegde. Nina von Stauffenberg was 93. Haar man plaatste een bom onder Hitlers tafel, maar de tafel beschermde hem. Tot zover NOS Teletekst.

De aanslag was onderdeel van een uitgebreide couppoging, die snel aan steun verloor toen de Führer nog bleek te leven. Graaf Von Stauffenberg werd diezelfde avond nog met een aantal anderen geëxecuteerd in Berlijn. De dag van de aanslag, 20 juli, is nu een gedenkdag in Duitsland. Op de plek van de executie in het Bendler Block, het Berlijnse ministerie van Defensie, is een gedenkteken te zien. Over het gebeuren zijn verschillende speelfilms en documentaires gemaakt.

zondag 2 april 2006

PIPs

De overheid begint later dit jaar een proef met de Persoonlijke Internet Pagina (PIP). Daarmee kan over de overheid verspreide persoonlijke informatie worden samengebracht. Bijvoorbeeld belastinggegevens, uitkeringen, vergunningverlening, paspoort en rijbewijs.De administratieve lasten voor burgers en bedrijven moeten daarmee verminderen. De burger kan via zijn persoonlijke internetpagina gegevens inzien, zonodig wijzigen en geattendeerd worden op datums waarop papieren verlengd moeten worden.

Erg handig natuurlijk, maar de privacygevoeligheid lijkt mij enorm. Gegevens die afzonderlijk niet veel waard zijn, kunnen bij elkaar van groot belang zijn voor derden, bijvoorbeeld journalisten, detectives of criminelen. De informatie moet door verschillende officiële instanties worden aangeleverd en elke lijn die van of naar de pagina loopt, levert een risico op lekken. Maar het grootste lek lijkt mij de burger zelf, die door slordigheid of onder bedreiging de deur naar zijn gegevens open zet. Ik vraag mij af hoe de overheid dit systeem waterdicht wil beveiligen.

Bron o.a.: Proef met Persoonlijke Internet Pagina, Telegraaf, 31.03.06