maandag 17 april 2006

Youth for Christ 60

Youth for Christ Nederland bestaat 60 jaar en de beminnelijke oud-directeur George Brucks viert zijn 80ste verjaardag. Het dubbele verjaardagsfeestje is paasmaandag op het terrein van het hoofdkantoor de Lindenhorst in Driebergen. Hier werkte ik in 1976: mijn eerste en meteen ook leukste baan. Ik was coördinator van de ‘najaarsactie’. De plaatselijke koffiebars van Youth for Christ organiseerden dat najaar kerkdiensten voor de ‘achterban’, ouders en belangstellenden. Ik ondersteunde en regelde een en ander vanuit het landelijk bureau. Het was de bedoeling dat deze functie op den duur uitgebouwd zou worden tot een vaste afdeling, die grote manifestaties als Mayday zou moeten gaan organiseren. Nou, dat zou ik nooit hebben gekund, besef ik achteraf. Maar zover kwam het niet. In november 1976 vertelde ik mijn baas Arnold van Heusden (nu directeur van de Evangelische Alliantie), dat ik tot de conclusie gekomen was dat ik geen uitspraken meer kon doen over God en diens bestaan, laat staan dat ik Hem kon ‘verkondigen’. We waren het er over eens dat het geen zin had dat ik bij Youth for Christ zou blijven, al heb ik mijn werk rustig afgemaakt. Het was een ingrijpende beslissing, want ik verwachtte naast mijn geloof en baan ook mijn huis en vriendenkring te verliezen. Samen met een paar collega’s huurde ik via mijn werkgever een hoekhuis in Odijk. Ik was hier zo blij mee, dat ik het Paleis Odijk ging noemen, een benaming die in mijn omgeving al snel werd overgenomen. Op een gegeven werd post gericht aan "Paleis Odijk, Odijk" zelfs zonder vertraging bezorgd. In dit paleis werd veel gekkigheid beraamd, maar ook veel gepraat en uitgehuild. Gelukkig kon ik er ondanks het einde van het dienstverband nog jaren blijven wonen en met veel vrienden uit die tijd heb ik tot op vandaag goed contact. Ik heb veel aan Youth for Christ gehad. Naast de steun van de vrienden heb ik ook veel geleerd van de manier van werken. Eigenlijk kwam ik hier in mijn eerste baan in aanraking met Amerikaanse managementprincipes die in Nederland nog nauwelijks werden toegepast: veel vrijheid gecombineerd met stevige afspraken, trial and error, resultaatgericht en tijd is geld in de zin van: je bent verantwoordelijk voor de manier waarop je je tijd besteedt. Ik schrok me wezenloos toen Arnold van Heusden mij de eerste dag op kantoor vroeg: “laat ons gauw weten wanneer je die najaarsactie wilt houden”. Daar was ik voor aangenomen, dus daar was ik verantwoordelijk voor. Ik zie één van mijn collega-huisgenoten sleutelen aan oude auto’s, dan de stencilmachine, kopietjes draaien, het drukwerk verzorgen; nu heeft hij een bloeiend grafisch bedrijf in Zeeland. Een ander was creatief met toneel, diashows en video’s; begon later een tv-bedrijf in Hilversum. Zelf heb ik principes die ik bij Youth for Christ leerde later toegepast in mijn bedrijf. En toen ik een office manager zocht heb ik niet voor niets een oud-YfCster aangenomen. We begrepen elkaar in onze visie hoe het werk 'betekenis' te geven.

Zie ook Yfc60jaar.nl
Zie ook weblog 18 april: George Brucks overleden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten