Met stijgende verbazing heb ik een poosje het trending topic #Barneveld gevolgd op Twitter. Volgens de twitteraars zouden in Barneveld de "juichpakken" van supermarkt Jumbo "verboden" zijn. Dit zou dan zijn gebeurd omdat ze naar de duivel verwijzen of omdat de ontwerper homo is. In werkelijkheid heeft één filiaalhouder naar aanleiding van de reacties van een aantal klanten besloten de borden (niet de pakken, want die zijn al op) weg te halen. Van verbieden was geen sprake. Er zijn in Barneveld meer Jumbo's, maar die hebben geen klachten ontvangen en het juichpak is er zeer gewild.
De Barneveldse Krant heeft proberen te achterhalen waar de verwijzing naar de duivel vandaan komt, waar sommige media van spreken, want plaatselijke gelovigen zien die verwijzing niet. Wel zouden leden van de gereformeerde gemeente (zo leert navraag in een ander, kleiner dorp in de gemeente) onweer en donder als een natuurverschijnsel zien, waar de mens geen invloed op heeft, maar die van God afkomstig is. De uitdrukking "op hun donder geven" wordt als groffe taal beleefd, die je je kinderen niet leert. Daar hebben een paar klanten de supermarkthouder op gewezen en die heeft daarop besloten de borden weg te halen.
Misschien heeft de filiaalhouder zich onder druk gezet gevoeld - dat is niet goed - of misschien heeft hij spontaan gereageerd. De leiding van het Jumbo-concern en de ontwerper Roy Donders vinden dat de plaatselijke filiaalhouders het gewoon zelf moeten weten. Filiaalhouders van Jumbo in verschillende andere plaatsen, zoals in Ouddorp in Zuid-Holland, hebben het promotiemateriaal vanwege de slagzin al vanaf het begin niet gebruikt. Maar filiaalhouders in andere 'zwaar gereformeerde' plaatsen, zoals Voorthuizen (gemeente Barneveld), Nijkerk of Rijssen hebben geen moeite met het materiaal. "Ik leg uit dat de slogan een kwinkslag is rond de naam Donders", zegt bedrijfsleider Klaver van Jumbo Rijssen in het Reformatorisch Dagblad. De klanten die de slagzin vervelend vinden, begrijpen meestal de verwijzing naar de naam van de ontwerper niet (laat staan dat ze weten dat hij homo zou zijn). Zelf moet ik ook toegeven dat ik tot een paar dagen geleden nog nooit van Roy Donders had gehoord.
Nou kan je dit alles bekrompen en kortzichtig vinden of je kan vinden dat deze plaatselijke kruidenier een paar klanten te veel als koning behandelt, of om den brode zijn principes verkwanselt. Je kunt er zelfs plezier om maken. En ja, er is veel hypocrisie. Maar ik maak mij toch een beetje zorgen over de achterlijkheid van het trending twittervolk en sommige media die de boel bij elkaar verzinnen, er de naam "Barneveld" op plakken, om er vervolgens onbeschaamd op te kunnen schelden.
Zie ook:
Barneveldse Krant
Reformatorisch Dagblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten