woensdag 21 mei 2014

Reisstijl

Vanmorgen ontving ik van de provincie Utrecht een persbericht. Zoals gebruikelijk stond onder het bericht een waarschuwing: "Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan." Het publiceren van persberichten van de Provincie is dus strikt illegaal. Een soort verzetsdaad. Ik heb een grote hekel aan dit soort overgejuridiceerde standaard-teksten onderaan een mail. Ik noem het #disclaimerfetisjisme. Of je houdt je er aan - en publiceert dan dus ook geen persberichten van de Provincie meer - óf je trekt je er niks van aan - en dat is ook de bedoeling, maar dan zijn het loze teksten geworden. En dat zijn het ook. Loze teksten.

Dan nu (een fragment uit) het persbericht.

Rijdt u graag auto, bent u tevreden met uw stalen ros of is de bus uw favoriete vervoersmiddel? Bent u een autoverlanger of OV-liefhebber? Doe de Reisstijltest Midden-Nederland op GoedopWeg.nl en ontdek welk reistype u bent. U maakt dan meteen kans op een personal bike [dat is, neem ik aan: een eigen fiets] ter waarde van € 1.000. De online test bestaat uit 25 vragen en duurt ongeveer twee minuten. Op basis van uw antwoorden wordt u ingedeeld in één van de acht types: van bewust autoloze tot ontevreden reiziger. Meedoen kan komende periode via Goedopweg.nl/reisstijltest.

Ik heb de test gedaan en blijk een "gemotiveerde reiziger" te zijn. De beschrijving van mijn profiel slaat echter nergens op. Gewoon bizar. Ik zou, volgens mijn profiel, vinden dat ik te vaak de auto pak - terwijl ik geen auto heb - en ik zou een hekel hebben aan busreizen. Ik moest heel lang nadenken bij de eerste vraag of ik de laatste 12 maanden wel eens auto gereden heb. Ik beschik via MyWheels over een groot wagenpark, maar heb zelden een auto nodig, omdat ik loop, fiets en met het openbaar vervoer reis. Op mijn zeventiende heb ik gekozen voor "selectief gebruik van de vervoersmiddelen" (zo formuleerde ik dat toen en daar heb ik mij altijd aan gehouden). Verder geniet ik van elk busritje, of het nu een kort stukje door de Utrechtse binnenstad is of een rit naar Londen of Spanje.

Kortom, doe de test, maar geloof er niet in.

1 opmerking:

  1. Hoor, hoor, Ytzen! Ik heb ook (al een tijdje geleden) mijn ongenoegen al eens uitgesproken over juridische onzin onder e-mailtjes. Er is ook geen enkele basis voor om dat te doen. Zie http://www.hooft.net/nl/people/rob/events/137-juridisch-gewauwel

    Als er juristen betrokken zijn zou ik "personal bike" overigens niet zomaar als "eigen fiets" vertalen. Misschien is het wel een heel mooi doch onbruikbaar kunstwerk, ergens onder een voetnoot in kleine letters uitgelegd? En die duizend euro, is dat aankoopwaarde, verkoopwaarde of gevoelswaarde?

    BeantwoordenVerwijderen