zaterdag 8 augustus 2015

Ingeburgerd en opgesplitst

Zo, klaar om te vertrekken voor de jaarlijkse Sierra Leone Summer Outing. Via Zwolle en Lelystad (logisch toch) naar Eindhoven. De jaarlijkse picnic (of mag ik dat niet meer zeggen?) van de Sierra Leoonse gemeenschap in Nederland en omstreken is elk jaar in Eersel, maar nu is er gelijktijdig ook een outing in Eindhoven. Deze immigrantengemeenschap heeft zich eindelijk volledig aangepast aan de Nederlandse calvinistische cultuur, na een conflict organiseert gewoon elk groep zijn eigen feestje. Wel precies gelijktijdig natuurlijk. De bedoeling van zo'n bijeenkomst is elkaar te ontmoeten; het wordt dit jaar wel lastig om te weten waar je je vrienden en bekenden kunt treffen, in Eindhoven of in Eersel. Dus waarschijnlijk gaan we naar beide. Append en bellend: waar ben jij nu? Goed, we gaan wel zien en ik heb er echt zin in. 

Nog even over het woord picnic. Ik las laatst dat je het woord picnic of picknick niet meer zou mogen gebruiken (ook niet als je een online supermarkt start) omdat het 'pick a nigger' zou betekenen en gebruikt werd bij gezellige lynchpartijen in het zuiden van de Verenigde Staten. Etymologisch is dit onzin (het Franse woord pique nique bestond al voordat de rassenhaat in de VS losbarstte). In hetzelfde artikel las ik dat je in plaats van picnic beter kunt spreken van 'outing'. Maar ook daar werden bezwaren tegen geuit, omdat dit 'uit de kast komen' betekent. Ik wilde hier nog een commentaar over schrijven, maar ik moet nu écht weg: via Zwolle en Lelystad naar Eindhoven. Of Eersel. Of beide.


PS. 
De dag werd een grote teleurstelling. Toch naar de traditionele outing in Eersel gegaan. De vrienden die ik daar hoopte te ontmoeten bleven weg, waren onvindbaar of zaten inderdaad op de andere outing (zoals ik bij ontdekte op weg naar huis). Niemand gesproken. Een uurtje heerlijk rustig gezwommen in het recreatiemeer. Dat wel. Zet duizend Afrikanen op een strand en niemand zet een voet in het water. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten