donderdag 29 augustus 2024

WIL verwacht afronding onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

Voor Omroep Lekstroom verzamel ik informatie over actuele onderwerpen
Dit dossier: go.stylo.nl/algo

Het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) naar ‘verboden’ gebruik van algoritmes door Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) wordt afgesloten. Dit heeft WIL aan Omroep Lekstroom laten weten. Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens spreekt die conclusie tegen. 

Werk en Inkomen Lekstroom is de gemeenschappelijke sociale dienst van de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein. Deze dienst maakte tot de zomer van 2022 gebruik van een omstreden systeem van risicoprofilering van mensen die bijstand aanvroegen. De vier gemeenten profileerden aanvragen op basis van een Excel-bestand met fraudescores. Dit systeem heet DPS Matrix: Diagnose, Plannen en Sturen. Mensen met een ‘hoog regelovertredingsrisico’ doorliepen bij hun bijstandsaanvraag een langere procedure met meer in te leveren documenten dan mensen met een ‘laag regelovertredingsrisico’. Het systeem werd ooit ontwikkeld door het ministerie van Sociale Zaken, maar sinds 2012 niet meer bijgehouden en na de toeslagenaffaire werd in 2020 de stekker eruit getrokken. De Lekstroom-gemeenten bleven echter een afgeleide van dit systeem zelfstandig gebruiken. Na een uitzending van het radioprogramma Argos in juni 2022 is WIL alsnog direct met het systeem gestopt. WIL benadrukte dat de DPS Matrix nooit heeft bepaald of iemand wel of niet een uitkering kreeg. Het was alleen hulpmiddel om te bepalen wie de ‘normale’ en wie een kortere route doorliep bij de bijstandsaanvraag. 

In 2023 deed vakbond FNV aangifte bij de Autoriteit Persoonsgegevens tegen de vier Lekstroom-gemeenten en Veenendaal over het gebruik van dit systeem. De AP sprak van een “zorgelijk beeld” en vroeg om opheldering. De vijf gemeenten zouden het algoritme zijn blijven gebruiken, ondanks eerdere rechtspraak dat het gebruiken van zo’n systeem in strijd is met de privacywet AVG en ondanks een oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om ermee te stoppen. De AP vroeg WIL om een rapport over de werkwijze, de adviezen van de interne privacytoezichthouder, of burgers schade hebben geleden, en zo ja hoeveel, en wat de gemeente aan die eventuele schade gaat doen. WIL geeft in het rapport aan dat burgers nooit schade hebben geleden, maar dankzij de scorekaart minder informatie hoefden aan te leveren. 

Dossier gesloten - of toch niet?
Omroep Lekstroom vroeg regelmatig naar de voortgang van dit onderzoek. In juli liet WIL weten dat er een afrondend gesprek heeft plaatsgevonden met de AP. “De AP gaf aan dat het gesprek geen aanleiding geeft voor verder onderzoek en dat het dossier hiermee wordt afgesloten. Wij bereiden een raadsbrief voor om onze gemeenten hiervan in kennis te stellen”, aldus WIL.

Een woordvoerder van de AP - die vanwege een enorme werkachterstand pas na maanden aandringen reageerde - sprak in een telefoongesprek met Omroep Lekstroom dit optimisme echter tegen. Hij vertelde dat de AP documenten van WIL heeft ontvangen en die bestudeert. Hij benadrukte dat het onderzoek nog niet is afgerond. Hij  kon niet aangeven in welke fase het onderzoek zich bevindt en of er nog vervolgonderzoek zal plaatsvinden.

Omroep Lekstroom legde de vraag nogmaals voor aan WIL. De bij het gesprek aanwezige medewerkers bevestigen dat de AP in het gesprek heeft aangegeven dat er geen verder onderzoek komt. Naar aanleiding van de vragen heeft WIL opnieuw contact gezocht met de AP, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Ook Omroep Lekstroom heeft via telefoon, sms en email tevergeefs geprobeerd contact te krijgen met de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Pas na schriftelijke bevestiging door de AP zal WIL de vier gemeenten informeren. 

Zie verder: Persbericht Autoriteit Persoonsgegevens 16-05-2023

Rapportage Voormalig gebruik DPS-Matrix, WIL 25-10-2023

Meer documenten in dit dossier

dossier: go.stylo.nl/algo


 

donderdag 22 augustus 2024

Bouw restaurant Nieuw Wulven gestart

Wethouder Wouter van den Berg (SGP Houten): Mooi moment vandaag, na al die jaren aanloop is het dan zo ver, de start bouw van het restaurant bij bos Nieuw-Wulven. Alleen 'restaurant' is eigenlijk niet de goede term, het is meer een concept. Initiatiefneemster Saskia Hagedoorn heeft het de naam Wereld van Weelde gegeven. 

In een grote moestuin worden eetbare gewassen geteeld die gebruikt worden in het restaurant. Ook krijgt het speelterrein een natuurlijke upgrade, kunnen er workshops en vergaderingen gehouden worden en nog veel meer. De recreatieve functie van Nieuw-Wulven wordt door de komst van Wereld van Weelde versterkt.

Op de foto links de boswachter,
daarnaast Saskia Hagedoorn met haar man en kinderen
rechts in blauw pak wethouder Wouter van den Berg.

donderdag 15 augustus 2024

Trump's nummer

Onlangs raakte ik op Twitter (door de huidige eigenaar van het bedrijf met een onbeduidende X aangeduid) in een korte discussie over Trump. De Twitteraar (X-er klinkt toch niet?) was er van overtuigd dat Donald Trump de 47ste president van Amerika wordt. Net als de verongelijke kandidaat kon hij zich geen andere uitkomst voorstellen. Nou kan ik niet in de toekomst kijken, dus ik weet niet wie de volgende president van Amerika zal zijn - daar kunnen we met z'n allen over speculeren, fantaseren en hopen (aan dat laatste doe ik voluit mee), maar niemand kan het weten. 

De X-er dacht dat ik de Almacht van de Heilige Trump in twijfel durfde te trekken, maar die discussie ga ik niet aan, het ging mij om het getal 47. Ik wees er op dat als Trump opnieuw gekozen wordt, hij nog steeds de 45ste president van Amerika is. Hij scheen mijn punt niet te begrijpen, want zijn reactie was louter een link naar een Wikipedia-pagina met de levensloop van Joe Biden. Ik denk niet dat dit was om campagne te voeren voor de door hem zo verafschuwde Sleepy Joe, maar om aan te tonen dat Biden nummer 46 is en wie volgt is dan dus de nummer 47. Maar zo simpel is het niet. 

De eerste president van de Verenigde Staten (van 1789 tot 1797) was George Washington, die op 30 april 1789 de eed aflegde op een balkon van de Federal Hall aan de Wallstreet in New York City. Sindsdien zijn er een kleine zestig ambtstermijnen van vier jaar verstreken (2024-1789 = 235 jaren / 4 = 58,75). Doch niet de ambtstermijnen worden geteld, maar de presidenten. John Adams was nummer 2, Thomas Jefferson nummer 3.Vanaf nummer 35, John F. Kennedy, kan ik mij alle Amerikaanse presidenten persoonlijk herinneren. Trivia feitje: de nummer 44 volgt mij persoonlijk op Twitter. Hij en zijn vrouw Michelle zullen dus bij het ontbijt hartelijk om mijn getwitter hebben zitten lachen. 

De huidige president Joe Biden is nummer 46. Als Kamala Harris verkozen wordt, dan is zij de 47ste president van Amerika, als Biden herkozen zou zijn, dan blijft hij de 46ste president en als Trump opnieuw gekozen wordt, dan is hij nog steeds de nummer 45. Het uitzonderlijke is dat zijn eventuele herverkiezing niet aansluitend zou zijn, maar met een vier jaar gedwongen pauze vanwege zijn mislukte coupe (en ik bedoel niet zijn haar). Het begrip ambtstermijn ligt bij hem wat complexer dan bij eerdere presidenten, omdat hij niet bij machte is macht aan anderen over te dragen. 

Deze week stootte ik op de website Trumpforce47.com. "Trump Force 47 is the official army of volunteer neighborhood organizers working together to defeat Kamala Harris and the far-left liberal democrats." Deze website is "paid for by the Republican National Committee. Not Authorized By Any Candidate Or Candidate's Committee". 

Het getal 47 wordt niet uitgelegd, maar slaat waarschijnlijk niet op de leeftijd van de ondersteunde kandidaat. 

Er is dus wat verwarring over hoe je Trump in een eventueel volgend presidentschap op zijn nummer moet zetten.

"POTUS 45" lijkt teruggaan in de tijd - en dat is het ook. Maar met de beste wil van de wereld kan je geen berekening maken waardoor Trump de 47ste president van Amerika wordt. Dan mis je ergens een persoon in de apostolische opvolging. 

In elk geval zal heel wat verwarring kunnen worden voorkomen, als Amerika de andere kandidaat kiest. En dat is wat telt. 

Zie: 



dinsdag 6 augustus 2024

Veluws geloven

Verslag van een Twitter-discussie (op X) of eigenlijk een betoog van de Oldebroekse dorpsdominee Matthijs Schuurman, wiens twitteraccount uitblinkt in samenvattingen van de boeken die hij leest en de waarnemingen die hij doet in zijn werk. Hij geeft een puntige beschrijving van het - wat ik nu noem - 'Veluws geloven', waarvan ik - als op de Veluwe opgegroeide Fries en dus een betrokken buitenstaander, een immigrant eigenlijk, over 'omvolking' gesproken - delen wel herken. (Waarbij ik me ook nog wel afvraag of er een verschil is tussen de 'Saksische' Noord-Oost-Veluwe en de 'Stichtse' West-Veluwe, waaronder Barneveld, het dorp van mijn jeugd.)

De aanleiding is een artikel van Ilse Brandemann in het Nederlands Dagblad van 2 augustus 2024: <<Waarom geloven ook SGP’ers de omvolkingstheorie? Twee vijandbeelden zijn samengesmolten>>. "Bijna één op de vijf SGP’ers is het eens met deze stelling: ‘Ik denk dat een deel van de politieke elite opzettelijk probeert de oorspronkelijke Nederlandse bevolking te vervangen door niet-westerse immigranten.’ Dat bleek uit een enquête van ANP en het KiesKompas"

Matthijs Schuurman vraagt zich op X af: "Zou dit bij ChristenUnie-stemmers echt minder zijn?"

"Ja," zegt gepensioneerd journalist Ad de Boer. "Waar baseert u dat op?", vraagt Matthijs Schuurman. "Op de uitkomst van het onderzoek", antwoordt Ad de Boer. 

Matthijs Schuurman: "Ah. Ik heb in de afgelopen 15 jaren diverse mensen gesproken die tot de traditionele achterban van de CU behoren, die op dezelfde manier vatbaar zijn voor complot-achtige theorieën. Blijkbaar zijn die nu of naar SGP of naar PVV overgestapt."

"En het gaan er alleen maar meer worden. Vraag maar eens hoe mensen tegen het bijbelboek Openbaring aankijken. De opmars van de uitleg met een apocalyptische visie op het heden en de toekomst neemt toe. Dat creëert mede de voedingsbodem voor complottheorieën."

Het gesprek op X gaat de volgende dag verder.

Matthijs Schuurman: "Ik heb het niet over CU-leden maar over stemmers. Daar zit de crux. En de afgelopen verkiezingen hebben laten zien dat daar wel een verschil in zit. En dat verschil heb ik diverse keren - tevergeefs -aangekaart."

"Overigens is inzicht creëren mijn enige belang. Ik kaart al jaren bij de PKN en hervormd-gereformeerde organisaties (IZB/HGJB) dat geloof en kerkzijn in dorpen in bepaalde streken in ons land echt anders is dan in de Randstad."

En vervolgens geeft ds. Schuurman een uitgebreid exposé over zijn waarnemingen. 

Wat de verschillen zijn? (1) Geen duidelijke identiteit. Eerder dorpshervormd dan GB [Gereformeerde Bond in de Nederlands Hervormde Kerk, nu in de Protestantse Kerk Nederland - YL]. Als het GB is, is dat prima (omdat een bepaald deel dat de leiding heeft dat wil) maar niet noodzakelijk.

(2) Niet zo'n affiniteit met kennis of de (juiste) leer. Een jeugdvereniging zal niet van de grond komen. Materiaal voor Bijbelkring en catechese is al snel te moeilijk en te abstract. Dat geldt ook voor de preken.

(3) Meer gericht op het lokale. Mede door het dialect. "Den Haag" en "Utrecht" (LDC [Landelijk Dienstencentrum]) zijn ver weg. Voor organisaties als IZB, HGJB en GZB wordt wel gecollecteerd maar er is weinig binding mee.

(4) Gewend om de eigen boontjes te doppen. Daarom vrijgevochten en niet gezagsgetrouw. Een bepaald wantrouwen richting de overheid. Of juist extreem loyaal aan de geestelijke leiding (omdat die de kennis wel heeft die men niet heeft).

(5) Niet zo van de strakke regels. Meer gericht op het goed houden met elkaar. En gericht op wat goed voelt: liever een lied van Sela of Johannes de Heer dan het juiste aantal psalmen of de moeilijke melodieën uit Liedboek.

(6) Alles draait om ontmoeting face to face. Men neemt niet snel iets van anderen aan. Zeker niet als het via afstand of via media gaat. Maar in een ontmoeting laat men zich meenemen. Zonder zulke ontmoetingen geen verandering van gedrag of visie.

(7) Wanneer de ontmoeting uitblijft, kan men extremere meningen uiten. Om te provoceren. De extremere meningen verdwijnen niet doordat men van hogerhand stelling neemt, maar door een ontmoeting waarbij men zich gehoord voelt.

(8) Humoristische uitingen kunnen sowieso vrij grof en provocerend zijn. Niet kwetsend bedoeld maar om een volkse sfeer te creëren.

(9) Een buitenstaander komt er niet altijd makkelijk tussen. Maar wie zich onbevangen openstelt, kan van harte opgenomen worden. Je moet wel tegen een bepaald chauvinistisme kunnen.

(10) Kortom: pastoraat en gemeenteopbouw zijn net [zo] belangrijk als preken, preken eenvoudig en verhalend (niet te leerstellig). Als dominee moet je tussen de mensen staan en voor iedereen oog hebben (kerkelijk betrokken of niet). Je bent een voorbeeldfiguur.

(11) O ja, houd er rekening mee dat je gemeenteleden niet de geijkte meningen hebben, maar geregeld anders denken en doen dan je zou willen.

(12) P.S. Ook de reformatorischen zijn minder of anders reformatorisch dan elders.