donderdag 29 augustus 2024

WIL verwacht afronding onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

Voor Omroep Lekstroom verzamel ik informatie over actuele onderwerpen
Dit dossier: go.stylo.nl/algo

Het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) naar ‘verboden’ gebruik van algoritmes door Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) wordt afgesloten. Dit heeft WIL aan Omroep Lekstroom laten weten. Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens spreekt die conclusie tegen. 

Werk en Inkomen Lekstroom is de gemeenschappelijke sociale dienst van de gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein. Deze dienst maakte tot de zomer van 2022 gebruik van een omstreden systeem van risicoprofilering van mensen die bijstand aanvroegen. De vier gemeenten profileerden aanvragen op basis van een Excel-bestand met fraudescores. Dit systeem heet DPS Matrix: Diagnose, Plannen en Sturen. Mensen met een ‘hoog regelovertredingsrisico’ doorliepen bij hun bijstandsaanvraag een langere procedure met meer in te leveren documenten dan mensen met een ‘laag regelovertredingsrisico’. Het systeem werd ooit ontwikkeld door het ministerie van Sociale Zaken, maar sinds 2012 niet meer bijgehouden en na de toeslagenaffaire werd in 2020 de stekker eruit getrokken. De Lekstroom-gemeenten bleven echter een afgeleide van dit systeem zelfstandig gebruiken. Na een uitzending van het radioprogramma Argos in juni 2022 is WIL alsnog direct met het systeem gestopt. WIL benadrukte dat de DPS Matrix nooit heeft bepaald of iemand wel of niet een uitkering kreeg. Het was alleen hulpmiddel om te bepalen wie de ‘normale’ en wie een kortere route doorliep bij de bijstandsaanvraag. 

In 2023 deed vakbond FNV aangifte bij de Autoriteit Persoonsgegevens tegen de vier Lekstroom-gemeenten en Veenendaal over het gebruik van dit systeem. De AP sprak van een “zorgelijk beeld” en vroeg om opheldering. De vijf gemeenten zouden het algoritme zijn blijven gebruiken, ondanks eerdere rechtspraak dat het gebruiken van zo’n systeem in strijd is met de privacywet AVG en ondanks een oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om ermee te stoppen. De AP vroeg WIL om een rapport over de werkwijze, de adviezen van de interne privacytoezichthouder, of burgers schade hebben geleden, en zo ja hoeveel, en wat de gemeente aan die eventuele schade gaat doen. WIL geeft in het rapport aan dat burgers nooit schade hebben geleden, maar dankzij de scorekaart minder informatie hoefden aan te leveren. 

Dossier gesloten - of toch niet?
Omroep Lekstroom vroeg regelmatig naar de voortgang van dit onderzoek. In juli liet WIL weten dat er een afrondend gesprek heeft plaatsgevonden met de AP. “De AP gaf aan dat het gesprek geen aanleiding geeft voor verder onderzoek en dat het dossier hiermee wordt afgesloten. Wij bereiden een raadsbrief voor om onze gemeenten hiervan in kennis te stellen”, aldus WIL.

Een woordvoerder van de AP - die vanwege een enorme werkachterstand pas na maanden aandringen reageerde - sprak in een telefoongesprek met Omroep Lekstroom dit optimisme echter tegen. Hij vertelde dat de AP documenten van WIL heeft ontvangen en die bestudeert. Hij benadrukte dat het onderzoek nog niet is afgerond. Hij  kon niet aangeven in welke fase het onderzoek zich bevindt en of er nog vervolgonderzoek zal plaatsvinden.

Omroep Lekstroom legde de vraag nogmaals voor aan WIL. De bij het gesprek aanwezige medewerkers bevestigen dat de AP in het gesprek heeft aangegeven dat er geen verder onderzoek komt. Naar aanleiding van de vragen heeft WIL opnieuw contact gezocht met de AP, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Ook Omroep Lekstroom heeft via telefoon, sms en email tevergeefs geprobeerd contact te krijgen met de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Pas na schriftelijke bevestiging door de AP zal WIL de vier gemeenten informeren. 

Zie verder: Persbericht Autoriteit Persoonsgegevens 16-05-2023

Rapportage Voormalig gebruik DPS-Matrix, WIL 25-10-2023

Meer documenten in dit dossier

dossier: go.stylo.nl/algo


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten