woensdag 13 april 2005

Brieven Willem van Oranje

Vanaf 12 april zijn zo’n 13.000 brieven van en aan prins Willem van Oranje (1533-1584) te vinden via de website van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING). Naast de basisgegevens is veelal een afbeelding van de brief te zien in ‘pdf’-formaat. De originele brieven bevinden zich in bijna 200 archieven in dertien landen.

De prins schreef 254 van de meer dan 7500 uitgaande brieven eigenhandig. Tot de zelfgeschreven brieven behoren bijvoorbeeld de brieven aan zijn echtgenotes en broers. Vermoedelijk zijn er nog veel meer brieven geweest. De prins beschikte over een aantal secretarissen en klerken, die voor hem de meeste brieven schreven, die hij alleen maar hoefde te ondertekenen. De prins correspondeerde het meest met zijn broer Jan van Nassau (424), Margaretha van Parma (300) en Willem van Hessen (294).

Het zestiende-eeuwse handschrift is moeilijk te volgen zonder een speciale cursus Paleografie (oud schrift). Van veel brieven is een tekstuitgave of samenvatting beschikbaar. De brieven zijn in de database te vinden door het intypen van de zoekgegevens. Op de website worden hiervoor wat tips gegeven. Bijvoorbeeld: zoek eens op ‘hofdame’, het resultaat is brief 4481 met een verslag van een vechtpartij tussen twee hofdames.

Onderstaande handtekening, Guillaume de Nassau, gebruikte Willem van Oranje bij Nederlandse en Franse brieven en bij brieven aan directe familie. De handtekening luidt 'Guille' met een streep door de dubbele l. Deze streep is een afkortingsteken.

Bron: Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

Handtekening Willem van Oranje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.