woensdag 25 mei 2005

Annette Nijs

Nova Den Haag Vandaag interviewde een aantal kamerleden over het nieuws dat de vroegere staatssecretaris van Onderwijs Annette Nijs binnenkort Laetitia Griffith opvolgt als VVD-Tweede-Kamerlid. De kamerleden vonden dat zij “een tweede kans” mag krijgen en dat zij het “opnieuw mag proberen”.

Ik verbaasde mij over de reacties, die ik van weinig staatsrechtelijk besef vind getuigen. Hoe zo "tweede kans": ze keert toch niet terug in het kabinet? Alsof kamerlid hetzelfde is als bewindspersoon. Of erger nog, alleen maar een ‘job opportunity’, een carrièreperspectief.

Nijs moest vorig jaar aftreden als staatssecretaris van Onderwijs, nadat minister van Onderwijs Maria van der Hoeven geen vertrouwen meer in haar had. Maar ze staat ook als eerstvolgende op de kieslijst van de VVD en kan gewoon aantreden. Niets staat haar kamerlidmaatschap in de weg. Haar integriteit en geloofsbrieven staan niet ter discussie. De vraag of zij het volk kan vertegenwoordigen, hangt niet af van de vraag of deze of gene minister vertrouwen in haar heeft.

Commentaar in forum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.