dinsdag 31 mei 2005

Mark Felt is Deep Throat

De Washington Post (*) bevestigt zojuist de bekentenis van W. Mark Felt dat hij 'Deep Throat' is. De bevestiging komt van Bob Woodward en Carl Bernstein, de journalisten die in de jaren 1972-74 het Watergate-schandaal naar buiten brachten. De 91-jarige Mark Felt vertelde deze week in het blad Vanity Fair dat hij de geheime bron is die 'Deep Throat' genoemd wordt. Overigens was 'Deep Throat' de titel van een bekende pornofilm uit die tijd. Mark Felt was de tweede man van de FBI. De inbraak in het Democratische hoofdkwartier in het Watergatecomplex in 1972 leidde uiteindelijk tot het aftreden van president Richard Nixon in augustus 1974.

In mijn archief bewaar ik de nummers van dagblad Trouw van de week waarin Nixon aftrad. Maandag kopt de krant nog: "Nixon denkt niet aan aftreden", donderdag: "Nixon treedt af". Ik herinner mij de maandenlang bijna dagelijkse berichten in het journaal over de steeds verder escalerende Watergate-affaire. Op de achtergrond altijd dezelfde foto van het Watergate-gebouw met z'n typische uit verspringende terrassen bestaande gevel. In 1980 verbleef ik een paar weken in een woning vanwaar ik het Watergate-gebouw kon zien. Watergate is een soort Hoog Catharijne met woningen, kantoren en winkels. Ik deed er mijn dagelijkse boodschappen. Later dat jaar logeerde ik bij David Marraniss en zijn gezin. Op mijn verzoek leidde hij mij rond over de redactie en de drukkerij van de Washington Post. David Marraniss (later biograaf van Clinton) was de assistent van Bob Woodward op de City Desk. Zoals bekend, zag de nationale redactie weinig nieuws in de Watergate-inbraak en werd het nieuws dat leidde tot de val van de president uitgespit en gebracht door de stadsredactie. Toen David mij voorstelde aan zijn baas Bob Woodward stond ik met de mond vol tanden. Daar heb ik nòg spijt van.

Bob Woodward is nu assistent-hoofdredacteur van de Washington Post, Bernstein freelance schrijver en spreker. Woodward zal in de Washington Post van donderdag zijn persoonlijke visie geven op de onthulling van Mark Felt.

(*) News Alert 31.05.05 17:12u Eastern Time [23:12u Ned.]

---
Wikipedia: Mark Felt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.