dinsdag 12 juli 2005

Levenslang geëist

Maandag 11 en dinsdag 12 juli vond in Amsterdam-Osdorp het strafproces plaats tegen de van moord op Theo van Gogh verdachte Mohammed B. De uitspraak vindt plaats over twee weken. De Officier van Justitie eiste levenslange gevangenissstraf en levenslange ontzetting uit het actieve en passieve kiesrecht.

Mijn onuitgewerkte aantekeningen van het slot van het requisitoir, waarin de Officier van Jusitie zijn eis en het doel van de straf theoretisch onderbouwde, heb ik in het Stylo Forum geplaatst. Daar is ook een link te vinden naar de volledige tekst van het requisitoir.

Bron: rechtstreekse uitzending NOS Journaal.

Latere aanvulling: De rechtbank heeft levenslang uitgesproken en er is geen beroep aangetekend.

---------- Reactie Bas 12-07-2005:
Ik heb het ook maar van wat ze zeiden op het journaal. Maar het vreemde was dat B. niet zijn best doet om zijn straf te matigen. De feiten zijn lastig te ontkennen en dat zou ook niet netjes zijn, maar matigen van de straf is toch de normale reactie van een verdachte? 

Hij zegt dat hij het weer zou doen, dat hij de politieagenten dood wilde hebben enz. Terwijl de officier nog de mogelijkheid open liet dat hij niet de agenten dood wilde hebben, maar dat zij hém zouden schieten. En zeggen dat je het weer zou doen is niet bevorderlijk dat ze je snel gaan vrijlaten. 

Ik vond het wel boeiend dat er een requisitoir wordt uitgezonden. Je kon goed zien dat de OvJ netjes de feiten bewees met getuigen en technisch bewijs, aandacht vestigde op de voorbereiding (anders wordt het doodslag ipv moord), probeerde het 'terroristisch oogmerk' aan te tonen. Je leert het wel in de boekjes, maar nu zie je het eens. Jammer dat zo'n moord de aanleiding is.


---------- Reactie Johan 13-07-2005: 
Of lees het hele requisitoir op www.om.nl. 

Ik las in dat requisitoir 
Het bekende boekje "De ware moslim", februari 2004, van Al-Qoedsi, is ook vertaald door de verdachte. Hierin gaat de verwerping van de westerse democratie en rechtsstelsels nog een stap verder. Niet alleen dienen moslims zich terug te trekken van ongelovigen, maar terugtrekken betekent, ik citeer: "hen haten, hen vijandschap tonen, hen verafschuwen, een afkeer van hen hebben en hen bestrijden". Zelfs moslims die zich in alle opzichten zouden gedragen als goede moslims, maar die geen haat voelen tegen de vijanden van de Islam, worden beschouwd als ongelovigen, 
en dacht toen, dat is eigenlijk de ultieme vorm van 'wij-zij denken'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.