donderdag 1 mei 2014

Vreemde ogen

De rechter buigt zich er over of het is toegestaan in het stemhokje een selfie te maken, een foto van je zelf, in dit geval met je stembiljet, een stemfie. Ik was nogal verbaasd toen ik bij de laatste verkiezingen een zelfgemaakte foto zag van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold in het stemhokje met zijn stembiljet in de hand. Ik vond dat een principiële doorbreking van het stemgeheim. Juist van D66, een partij die bescherming van privacy terecht hoog in het vaandel heeft staan, had ik dat niet verwacht. Ik was erg verbaasd dat dit was toegestaan en nog meer dat er door sommigen zelfs toe werd opgeroepen.

Vandaag hoorde ik iemand zeggen: "Maar het stemgeheim is toch geen plicht?" Weer was ik verbaasd. Het is nooit toegestaan iemand mee te nemen in het stemhokje. Zelfs al zou je dat willen. Ik ben mij bewust van die regel, al zolang ik stemrecht heb. Er is wel eens discussie over geweest of je je kind mee mag nemen het stemhokje in of dat een slechtziende of iemand met een andere beperking iemand mee mag nemen om te helpen. In principe mag dat niet - er zijn in bepaalde gevallen uitzonderingen mogelijk. Als iemand zonder hulp geen stem kan uitbrengen, is er een ander belang en recht in het geding. Uitzonderingen.

Door een 'selfie' nodig je anderen uit mee te gaan in het stemhokje. Je laat je stembiljet zien - het idee is om dit te doen zodra je gestemd hebt en op het biljet is dan mogelijk te zien op wie je gestemd hebt of in elk geval een groot deel van de kandidaten waarop je niet gestemd hebt. Weg van het stembureau mag je iedereen alles vertellen wat je wilt, dus ook wie je hebt gestemd. Maar het stembiljet in het stemhokje is een verplicht geheim. In het stembureau sta je er letterlijk en figuurlijk alleen voor. Een ander heeft niets met het uitbrengen van jouw stem te maken en je mag een ander daar ook niet bij uitnodigen. Ook niet via een camera. De voorzitter van het stembureau, en de wet, zouden dat niet moeten toestaan.

Er is een reden voor dat je niemand mag meenemen en die is gebaseerd op aloude wijsheid. Niemand mag druk op je uitoefenen of zelfs maar kunnen uitoefenen. Na alle politieke discussies en campagnes ben je op dat ene moment volledig vrij om te kiezen wie je wilt. Je echtgenoot, je kind, je ouders, je buren, je kerk, je partij, niemand mag enige druk kunnen uitoefenen op dat moment. Vreemde ogen kunnen dwingen. Daarom mogen vreemde ogen niet worden toegestaan in het stemhokje. Ook niet het oog van de camera. Ook niet die van jezelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten