vrijdag 26 mei 2006

Berlin Hauptbahnhof

Berlijn heeft voor het eerst een centraal station. Het is meteen het grootste van Europa. Er is meer dan tien jaar aan het gigantische, grootdeels ondergrondse, complex gebouwd. Het nieuwe Hauptbahnhof ligt op de plek van het vroegere Lehrter Bahnhof.

De bestaande lijn van West naar Oost (Amsterdam-Moskou) wordt hier ondergronds gekruist door nieuwe Noord-Zuid-verbindingen. Ook de regionale treinen, S-Bahn en metro kruisen elkaar hier.

Vroeger was Berlin-Zoo het eindpunt van de reis naar Berlijn. Dit station heeft door de val van de Muur aan betekenis verloren. West-Berlijn, met het beroemde winkel- en uitgaansgebied rond de Kurfürstendamm, is hierdoor wat in een identiteitscrisis geraakt. De treinen uit het Westen, zoals de intercity van Schiphol, rijden al jaren door naar het geheel vernieuwde Ostbahnhof. Ze passeren daarbij het in aanbouw zijnde centraal station, maar stopten er niet. Tot vandaag.

Toch is het al weer enkele jaren geleden dat ik er regelmatig ben in- en uitgestapt. Een aantal regionale treinen en de S-Bahn hielden er halt. In 2004 zag ik tot mijn verrassing ineens de borden Berlin Hauptbahnhof op de perrons in plaats van Lehrter Bahnhof. In datzelfde jaar heb ik even in de lege, betonnen catacomben van het ondergrondse metrostation kunnen kijken, waar die dag een kunstvoorstelling was. Ik ben erg benieuwd hoe het er nu ondergronds uitziet - ik zag het even op televisie. De worstverkopers waren druk aan het poetsen en hun grill inregelen.

Nederlandse stations als Amsterdam en Utrecht vallen in het niet bij de grote Duitse stations, als bijvoorbeeld Leipzig of München. Maar Berlijn Hbf moet helemaal gigantisch zijn.

Er is tijdens de bouw overigens nog gekort op de plannen, uit bezuiniging en om op tijd klaar te zijn voor de wereldkampioenschappen voetbal. Tot woede van de architect werd de grote overkapping ingekort, waardoor een deel van de passagiers in de regen moet uitstappen. Meestal net de eerste klas.

Het station ligt aan de buitenrand van de Spreebogen, de bocht in de rivier de Spree, waar het nieuwe regeringscentrum ligt. Mevrouw Merkel hoeft vanuit haar ambtswoning alleen maar even de brug over te steken om het nieuwe station te openen.

Aanvulling 27.05.06:
Na afloop van het openingsfeest heeft een 16-jarige dronken jongen vrijdagnacht 28 omstanders neergestoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten