Onder de kop "Overijverige PvdA isoleert zichzelf in AOW-debat" schrijft Lex Oomkes in Trouw: "Net als het CDA denkt de VVD dat ingrepen in de AOW niet nodig zijn. De PvdA komt daarmee, ongetwijfeld tot haar eigen verbijstering, pardoes in een isolement".
Ook een journaal-verslaggeefster stelde deze week de vraag of de PvdA door het verkiezingsprogramma van de VVD niet in een isolement terecht is gekomen.
Een vreemde redenering. Een politieke partij neemt een bepaald standpunt in. Even later maken andere partijen een andere keuze. Oeps, vergissing, misgegokt. Ons standpunt blijkt af te wijken van de andere partijen. Isolement!
De suggestie is dat een partij een domme keuze maakt, als deze achteraf niet gesanctioneerd wordt door de politieke tegenstanders. Terwijl het in de politiek toch om de uitwisseling van ideeën en een confrontatie van verschillende standpunten moet gaan.
De achterliggende simpele redenering van de betreffende journalisten is deze: PvdA grootste in peilingen -> lijsttrekker kandidaat-premier -> coalitie nodig voor meerderheid -> standpunten staan macht in de weg -> isolement.
Een andere merkwaardigheid in deze is, dat de PvdA bij mijn weten nog helemaal geen standpunt heeft bepaald. Het was de fractievoorzitter van deze partij die enige tijd geleden met het voorstel kwam dat gepensioneerden naar draagkracht meebetalen aan de AOW. Een heldere opvatting van een politiek leider is een goede zaak, maar het zijn dacht ik toch de leden van een partij die het verkiezingsprogramma bepalen.
De tijden veranderen echter. Dat blijkt ook bij de aanmelding van de nieuwe partij Een.NL van Marco Pastors bij de Kiesraad. De partij wil het liefst helemaal geen leden, of in elk geval niet te veel, want die lopen de kandidaten alleen maar voor de voeten.
Trouw, 24.08.06:
Overijverige PvdA isoleert zichzelf in AOW-debat
Nederlands Dagblad, 24.08.06:
Politici zonder partij lijkt trend
Geen opmerkingen:
Een reactie posten