maandag 31 juli 2017

Zwarte Zaterdag

En nog steeds kan ik er niet aan wennen dat de herinnering aan de 53 doden, waaronder 44 kinderen, op die drukke dag in het Franse vakantieverkeer op 31 juli 1982 nu algemeen gebruikt wordt voor een drukke dag met veel vakantieverkeer. Zwarte Zaterdag werd die dag genoemd vanwege de gevaarlijke drukte en de vele doden. Elke keer als ik de woorden Zwarte Zaterdag hoor, moet ik weer denken aan die dag en raakt het me. Zwarte Zaterdag betekent: doe voorzichtig, rustig aan, mijd de drukte als het kan, kom levend terug! Een vriendin van mij verloor, in een ander jaar, haar moeder in het Franse vakantieverkeer, een ontredderde vader met vier jonge dochters achterlatend.

Zwarte Zaterdag maakte indruk en werd een begrip in Nederland. Van lieverlee zijn de Nederlandse pers en de ANWB de betekenis gaan verbreden naar elke zaterdag waarop veel vakantiegangers tegelijk vertrekken en is het niet méér dan een filewaarschuwing.
Pas recent hebben ook de Fransen het begrip overgenomen, Samedi Noir, wat overeenkomt met een kleurcodering voor verkeersdrukte.

Toch kan ik er maar niet aan wennen dat je fileleed en het verdriet om de verkeersdoden dezelfde naam kunt geven. Blijf desnoods veertien dagen in de file staan, maar kom levend terug.


---
Zie ook: Wikipedia
Volkskrant Wat is zwarte zaterdag en waarom heet het zo?Geen opmerkingen:

Een reactie posten