woensdag 25 juli 2018

Overwaarde benutten

Bijna helft senioren schat eigen overwaarde koophuis op meer dan een ton

Houten, 25 juli 2018 – Ruim 4 op de 5 huizenbezitters van 57 jaar en ouder verwachten een overwaarde op hun woning te hebben. Bijna de helft van deze groep schat deze overwaarde zelfs op meer dan een ton. Als zij de mogelijkheid hebben om deze overwaarde te benutten, besteden bijna 4 op de 10 senioren deze het liefst als een aanvulling op hun pensioen. Ook een nalatenschap of schenking aan kinderen (31 procent) en een extra financiële buffer voor later (30 procent) worden vaak genoemd. Een kwart zou het geld uitgeven aan plezier, zoals het maken van reizen. Maar liefst 1 op de 4 senioren met een koophuis met overwaarde geeft aan binnen nu en enkele jaren (een deel van) de overwaarde te willen benutten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker onder 1.035 huizenbezitters van 57 jaar en ouder.

“Senioren hebben in het algemeen veel overwaarde op hun koopwoning. Uit ons onderzoek blijkt dat 1 op de 4 senioren deze overwaarde in de komende jaren wil benutten. Daarbij zien we dat het verkopen van de woning en een goedkopere woning kopen of huren voor 42 procent van de ondervraagden het meest populaire scenario is. Voor de doorstroming op de woningmarkt zou dit erg gunstig zijn, omdat zo meer woningen vrijkomen voor starters of doorstromers”, zegt Ronald Hensen, franchisenemer van De Hypotheker in Houten. “Om dit te kunnen faciliteren, is meer maatwerk in hypotheekverstrekking aan senioren cruciaal. Als geldverstrekkers de mogelijkheden voor het verzilveren van overwaarde ten volle benutten, is het zeker mogelijk om beter in te spelen op de specifieke situatie en (woon)wensen van senioren.”

Ruim helft senioren vindt huidige woning niet geschikt voor toekomst

Maar liefst 55 procent van de senioren geeft aan dat de bestaande woning niet geschikt is om in de toekomst te kunnen blijven wonen. Een niet gelijkvloerse woning wordt het vaakst genoemd als obstakel om in de huidige woning te blijven wonen (41 procent). Ook de grootte van de huidige woning en tuin behoren tot de meest genoemde bezwaren. Het is dus niet verwonderlijk dat senioren een gelijkvloerse woning als de belangrijkste woonwens voor de toekomst noemen (26 procent). Het blijven wonen in de eigen omgeving en een woning vlakbij voorzieningen, zoals winkels en openbaar vervoer, zijn ook woonwensen die senioren erg belangrijk vinden bij het maken van toekomstplannen. In totaal is ruim 1 op de 3 senioren van plan om op termijn te verhuizen naar een kleinere koopwoning, terwijl 15 procent van plan is een overstap te maken naar een huurwoning. Toch zijn lang niet alle senioren ervan overtuigd dat verhuizen zomaar gaat lukken; minder dan de helft heeft het vertrouwen dat zij een passende woning vinden. Een tekort aan geschikte (senioren)woningen wordt door veruit de meeste ouderen - ruim 7 op de 10 - als belangrijkste reden voor dit gebrek aan vertrouwen genoemd.

Vertrouwen om overwaarde te kunnen benutten laag

Ruim twee derde van de senioren zegt te weten welke mogelijkheden er zijn om de overwaarde op hun koopwoning te benutten. Meer dan de helft (53 procent) vindt dat er voldoende geschikte mogelijkheden zijn om dit te doen. Tegelijkertijd denkt maar 29 procent dat het in hun eigen situatie mogelijk is om deze overwaarde binnen nu en enkele jaren daadwerkelijk te benutten. Hensen: “Er zijn steeds meer senioren met een overwaarde die vastzit in stenen. Sinds 17 juni 2018 kunnen geldverstrekkers in bepaalde situaties maatwerk toepassen, waarbij senioren met een pensioenkomen worden getoetst op basis van de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Als zij bijvoorbeeld willen verhuizen naar een woning met lagere maandlasten, zijn er meer mogelijkheden om met een aflossingsvrije hypotheek de overwaarde te verzilveren. De Hypotheker vindt dit een positieve ontwikkeling en roept daarom alle geldverstrekkers op om deze aanpassing snel te benutten, zodat de doorstroming op de hele huizenmarkt wordt gestimuleerd.”

Persbericht De Hypotheker 25 juli 2018 (ongewijzigde tekst)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten