vrijdag 28 augustus 2020

Meld Misdaad Anoniem aan Iedereen?

De provincie Utrecht en de Utrechtse gemeenten gaan samenwerken met de stichting Meld Misdaad Anoniem. Zij hebben daarvoor op 27 augustus een samenwerkingsovereenkomst getekend. Meld Misdaad Anoniem of kortweg M. is een onafhankelijk landelijk meldpunt waar anoniem informatie kan worden gemeld over ernstige criminaliteit en misdaad. Wanneer gemeenten zich aansluiten op dit netwerk kunnen zij ook over deze informatie beschikken. Dit is te lezen in een persbericht van de provincie Utrecht.

Het persbericht geeft mij een wat ongemakkelijk gevoel. Laat ik voorop stellen dat ik het heel goed vind dat het meldpunt er is. Iedereen kan ook gewoon de politie bellen, tips doorgeven of aangifte doen, maar mensen die zich bedreigd of ongemakkelijk voelen, zowel slachtoffers als criminelen die uit de school willen klappen, is het goed dat er ook een kanaal is voor anonieme informatie. Ik zou denken dat dit meldpunt van de politie is, want daar moet informatie over criminelen terecht komen. Maar het is het onafhankelijke stichting, los van de politie. Waarom dit zo is weet ik niet, waarschijnlijk om de anonimiteit volledig te kunnen waarborgen. De politie zal immers altijd moeten kunnen rechercheren op de informatie die daar binnenkomt en heeft wettelijke middelen om de anonimiteit te doorbreken en dat is in dit geval nou juist niet de bedoeling.

Het meldpunt is dus niet de politie zelf, maar de informatie gaat vervolgens wel - onder de garantie van anonimiteit - naar de politie. Dacht ik. Maar het kan dus ook naar andere instanties gaan, zoals "de gemeente". Naar wie dan? Naar elke willekeurige ambtenaar, ongeacht zijn functie, de receptioniste? De burgemeester gaat over de openbare orde en maakt deel uit van de driehoek met politie en justitie. Maar in het persbericht wordt de burgemeester niet genoemd, alleen "de gemeente".

Het zal wel goed geregeld zijn, maar daar had ik in het persbericht wel graag wat meer over gelezen. Nu voel ik mij hierover wat ongemakkelijk. Als het meldpunt zelf niet aan opsporing doet en de informatie gaat rechtstreeks naar de gemeente, zonder tussenkomst van de politie, wie doet dán de opsporing en over welke informatie gaat het concreet? Bewoner A meldt dat buurman B een boef is? Wordt de informatie nog verder geanonimiseerd - dus niet alleen melder A blijft anoniem maar ook boef B - of juist concreet en gedetailleerd doorgegeven, zodat de ontvangende ambtenaar er ook echt iets mee kan. Maar hoe zijn dan de bevoegdheden geregeld? De privacy, de opsporing, het niet doorkruisen van een politieonderzoek of de bewijslast van een rechtszaak. 

Het persbericht roept bij mij dus meer vragen op dan het beantwoordt. Ik had deze vragen willen stellen aan de provincie, het meldpunt M. en mijn thuisgemeente Houten, maar omdat er ondertussen weer wat anders op mijn bordje kwam, laat ik het voorlopig bij dit ongemakkelijk-gevoel-blogje. 


Voor een uitgebreid vervolg zie mijn blogserie Meld Misdaad Anoniem van 16 april 2021. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten