dinsdag 28 februari 2023

Noordelijker breedtes

Dagelijks lever ik commentaar op het NOS Journaal, gewoonlijk in mijn eentje roepend naar het scherm - ik kan nog met een lantaarnpaal een goed gesprek voeren - en soms zet ik mijn gedachte of waarneming op Facebook ter leering ende vermaeck. Ik probeer dat te doen met een glimlach en een milde ondertoon. Dat zeg ik er dit keer extra bij, want gisteren zag ik op Facebook weer eens platte kritiek op het "onfatsoenlijke", "linkse" "fake nieuws" van de NOS, waar de honden geen brood van lusten. Ik betrap het journaal dagelijks op fouten en 'objectief' nieuws bestaat niet, want we hebben altijd een subject nodig om waar te nemen wat er in de wereld gebeurt, maar ik vind het NOS Journaal een nieuwsvoorziening van hoge kwaliteit. Goed, tot zover de disclaimer. Wat wilde ik vertellen? 

Dit keer is mijn roepen naar het scherm aan de andere zijde gehoord en heeft de redactie de tekst met gezwinde spoed aangepast. 

Het noorderlicht dat al een paar nachten in Nederland te zien is, krijgt veel aandacht. In het noorden van het land is het noorderlicht waargenomen, meldt de NOS app in de nacht van zondag op maandag (27/2) en citeert daarbij RTV Noord, die weervrouw Harma Boer citeert: "Normaal is het vooral op de noorderbreedtes te zien, maar soms kun je het hier ook waarnemen". Ik herken het citaat direct, het is al bijna twee jaar oud, ik heb er in mei 2021 een blog over geschreven.

Er past geen "maar" tussen Nederland en "noorderbreedte". Ons land ligt namelijk geheel op noorderbreedte en dat geldt zelfs voor Kinshasa en Singapore - en daar wordt het noorderlicht normaal niet waargenomen. Het is neem ik aan een verschrijving geweest van de journalist, maar nu wordt het foutieve citaat twee jaar later dus ongewijzigd herhaald. Bedoeld zal zijn "op noorderlijker breedtes" of iets van die strekking.

De vergissing past ook wel een beetje in de categorie van "Nederland is het mooiste land van het westelijk halfrond", terwijl Nederland toch echt helemaal op het oostelijk halfrond ligt. 

Maandagmorgen heb ik contact opgenomen met de geciteerde weervrouw Harma Boer. Is zij het met mij eens dat het citaat niet klopt, is zij juist geciteerd en wat vindt zij van het citaat? 

Enkele uren later, mevrouw Boer heeft nog niet gereageerd, luister ik gespitst naar het 12-uur-journaal van maandag 27 februari. Wordt hier hetzelfde citaat gebezigd? Nee, de nieuwslezer spreekt van "normaal is het noorderlicht alleen te zien in de poolstreken". En als ik nogmaals in de NOS-app kijk, blijkt het citaat gecorrigeerd te zijn, zowel bij de NOS als bij RTV Noord. Bij de NOS is het veranderd in "op hoge noorderbreedtes" en bij RTV Noord in "De meeste kans om het Noorderlicht te zien is vooral op noorderbreedtes, richting de poolstreek". Bijna goed, zou ik zeggen, de komma zou nog weg moeten om het helemaal te laten kloppen. Ik heb het idee dat weervrouw Harma Boer zelf heeft ingegrepen naar aanleiding van mijn reactie. 

Later laat Harma Boer mij weten: "Ik heb aangegeven 'noorderlijker breedtes'. Ja, soms wordt niet alles letterlijk overgenomen en sluipt er hier en daar een foutje in. Dit foutje komt niet bij mij vandaan."

----------

Mijn blog 13-5-2021: Noorderbreedte

De inmiddels aangepaste citaten:

NOS 27-2-2023:
Noorderlicht te zien op verschillende plekken in Nederland - https://nos.nl/l/2465431

RTV Noord 26-2-2023:
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1001148/zeldzaam-noorderlicht-boven-de-onlanden-waargenomen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten