zondag 1 september 2024

Meepraten over plannen Houten-Oost

Het College van B&W presenteert vier varianten voor Houten-Oost waar de burgers over mee kunnen praten: Nieuw Houten, Buurtschappen, Het Nieuwe Dorp en Houtens Buiten. 

Het gebied is te klein om een "landschapspark" te mogen heten, zoals de gemeenteraad wilde, maar kan wel deel uitmaken van de "overkoepelende groenopgave vanuit Groen Groeit Mee". Het College vraagt de gemeenteraad om de varianten vrij te geven voor inwonersparticipatie. 

De voorstellen worden besproken in het rondtafelgesprek (RTG) van 10 september en de gemeenteraad van 24 september 2024. 

De provincie Utrecht is nog niet akkoord met bouwen in het buitengebied, maar Houten denkt de provincie wel te kunnen overtuigen. Niet alle wensen zijn financieel haalbaar, maar de gemeente hoopt in de inspraak een beeld te krijgen van de wensen en prioriteiten van de burgers. De varianten zijn geïnspireerd op Het Houtens Manifest, dat bij het referendum over de ruimtelijke koers en de verkiezingen van 2022 een grote rol speelde. De keuze voor Houten-Oost viel formeel buiten het referendum, maar zette wel de toon. Een meerderheid wilde méér woningen in het groen en minder de hoogte in. Raadslid Marian Aanen stapte daarom uit het CDA en stond aan de wieg van de nieuwe partij Natuurlijk Houten. Paul van Ruitenbeek werd na de verkiezingen wethouder van Natuurlijk Houten en mag deze kar nu trekken. 

D66 en GroenLinks vinden het niet verstandig om zoveel energie te besteden aan plannen die de provincie als "niet kansrijk" bestempeld en hebben gevraagd of het niet beter is om de schaarse middelen in te volledig in te zetten op binnenstedelijk bouwen. Het college antwoordt dat de provincie ook stelt dat Houten-Oost in breder perspectief onderzocht moet worden om de kansrijkheid beter in beeld te krijgen. Zie beantwoording raadsvragen over "snelle en betaalbare woningbouw in Houten-Oost, tussen droom en werkelijkheid". 

Hier een link naar de documenten
Origineel, zie RTG 10-09-24 agendapunt 5

Ook interessant:
Provinciaal Programma Wonen en Werken (PPWW)
Origineel, zie toezegging RTG 02-07-24 

Afbeelding voorblad Vier Varianten voor Houten Oost




Geen opmerkingen:

Een reactie posten